Co týden dal?

02.07.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Smutný konec našich fotbalistů na Euru v Portugalsku, soud se Sadámem Husajnem a z domácích událostí především konec vlády Vladímíra Špidly. Toto jsou nejdůležitější události právě uplynulého týdne...

Posledních 7 dní ve světě
V neděli stávkovali italští železničáři. Železniční doprava mezi severem a jihem Itálie byla z větší části paralyzována, problémy už se ale táhly od pátku, napsala agentura ČTK. Snad nás něco podobného nečeká i u nás.

ČTK: Valdas Adamkus zvítězil v nedělních prezidentských volbách v Litvě. Po sečtení lístků ve většině volebních místností získal Adamkus 52,2%  hlasů. S odvoláním na ústřední volební komisi to uvedla agentura AP. Adamkus už jednou v čele státu stál; v té době pomohl této pobaltské republice na cestě do Evropské unie a NATO.

V pondělí 28.6. předala mezinárodní koalice v čele s američanem Bremerem moc irácké dočasné vládě. Stalo se tak o dva dny dříve, než se původně plánovalo. Jeliokož Irák není připraven zajistit bezpečnost pro své obyvatele ani pro náívštěvníky, zůstane otázka bezpečnosti plně v rukou koaličních jednotek. Ve středu byl formálně amričany předán do rukou irácké justice diktátor Saddám Husajn. On a 11 jeho nejbližších spolupracovníků stanuli už také před soudcem, kde vyslechli, z čeho jsou obviněni. Ti to samozřejmě odmítli a označili Ameriku za původ všeho zla.

V Kanadě proběhly parlamentní volby. Zvítězili v nich opět vládní liberálové premiéra Paula Martina, ale budou muset sestavit menšinovou vládu, protože v parlamentu nezískali nadpoloviční většinu všech křesel.

Dva rusové, pravděpodobně agenti tajné služby, dostali od katarského soudu doživotí za vraždu bývalého čečenského vůdce Zelimchana Jandarbijeva. Žaloba původně požadovala trest smrti. Odsouzeni se necítí vinni a požadují převoz do Ruska.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters  


Posledních 7 dní u nás
Minulý týden v sobotu rezignoval na funkci předsedy ČSSD Vladimír Špidla. Odstoupení odstartovalo změny nejen v sociální demokracii, ale nakonec vedlo i ke středeční demisy celé vlády. Politická krize je hluboká a je možné, že povede až k předčasným volbám. Ty by se mohly uskutečnit na jaře příštího roku.

Když jsme se v pondělí dozvěděli, že naše semifinálové utkání proti Řecku bude rozhodovat nenáviděný sudí Pierlugi Collina, bylo nám ouzko. Jak semifinále dopadlo dnes již víme. Na vině není sudí, ale může mít čisté svědomí? Vzpomeňme na neodpískaný faul na Kolera nebo naopak přísné pískání faulů na naše hráče a na druhé straně za stejné prohřešky jen posměvné úsměvy.

Podle středeční zprávy agentury Reuters vyplatí automobilka Škoda Auto dividendu 3,05 miliardy korun. Bohužel peníze ihned opustí ČR, protože jediným akcionářem škodovky je  Volkswagen. Dividenda je splatná 28.července. Česká automobilka loni vydělala 1,48 miliardy korun po zdanění, na dividendu tak odbrzdí i nerozdělené zisky z minulých let (původní zpráva zde). Podobnou informaci zveřejnila i firma Bohemi sekt, vyplacená částka je však dramticky nižší.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters  

Posledních 7 dní na našem serveru
Ještě předtím, než se studenti rozjedou na prázdniny nebo začnou "brigádničit", mohlo by je zajímat, prostřednictvím jakých finančních produktů si mohou přijít na zajímavé zisky. Více aktuálních informací naleznou na stránkách studentského centra. Ty z nich, kteří jsou mladší 18 let, třeba upoutá nová nabídka Českomoravské stavební spořitelny.

Počet pojištěných vozidel vedených v databázi České kanceláře pojistitelů se během prvních tří měsíců letošního roku snížil o více než sto tisíc. Jak se o pojištěná vozidla podělilo osm pojišťoven nabízejících povinné ručení? Aktualizovaný přehled trhu povinného ručení naleznete na stránkách sekce pojištění.

Jedete na dovolenou? Chystáte se cestovat? Jste pojištěni? Máte pas a řidičský průkaz? Bojíte se krachu cestovky? Chcete nejlépe směnit  koruny za cizí měnu? A víte, že vše podstatné se dozvíte v nové příloze www.finance.cz. Nechcete se inspirovat!

Tento týden jsme pro vás spustili sekci, kde najdete daňové formuláře. Najdete zde předtisky pro daň dědickou, darovací, z nemovitosti i z převodu nemovitostí, z příjmů fyzických osob a také přihlášky k dani.

Vznikl vám nárok na výplatu prostředků z penzijního fondu? Co teď s naspořenými financemi? Jaké máte možnosti? Musíte si je vybrat, nebo můžete spořit dál? Odpovědi na všechny dotazy najdete v našem novém Penzijním Rádci!

Česká národní banka nečekaně změnila základní bankovní sazby směrem vzhůru. Tento krok byl očakávaný, ale ne tak brzy. A co že to vlastně ČNB změnila? To se dozvíte na nových stránkách, kde také máte přehlednou tabulku vývoje sazeb od začátku roku 2001.

Poradenstvi
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti penzijního připojištění.

Otázka: Podnikám jako OSVČ a chci si vzít pár lidí na dohodu o provedení práce, z které se neplatí soc. odvody. Jak je to však s administrativou co se tyče FÚ? Kdy odvedu strženou zálohu na daň - při výplatě nebo na konci roku? Pokud se nepletu, záloha je ve výši 20%. Je to tak? Musím někam hlásit, že u mě někdo pracoval na dohodu o prov.práce?

Odpověď: Vznik prac.poměru musíte nahlásit na OSSZ a ZP, u které je pracovník pojištěn, ať odvádíte nebo ne pojištění. U FÚ se musíte přihlásit jako plátce daně z příjmů ze závislé činnosti. Zálohu na...


Od počátku července můžete uzavřít stavební spoření v Prodejním centru Finance.CZ ještě výhodněji. K jedné smlouvě o stavebním spoření můžete získat až 600 Kč. Více informací zde.

Fin Triky
Od pondělí do pátku jsme vám ve FinTricích tentokrát radili, jak se máte připravit na dovolenou. Počínaje výběrem té pravé cestovní kanceláře, přes rady jak žádat o cestovní pas a mezinárodní řidičský průkaz na poslední chvíli a důležité rady kde nejlépe směnit finance. Nezapomeňte se také před cestou pojistit!

Anketa
Celý tento týden jsme se vás ptali, kam pojedete v létě na dovolenou. Odpovědi jsou nečekaně vyrovnané. Překvapujícím zjištěním je fakt, že plných 36% se nechystá nikam a dobrou zprávou pro tuzemské hotely, kempy a jiná rekreační zařízení je téměř třetina domácích turistů chystající se trávit volné chvíle v tuzemsku. Poslední více než třetina pojede do zahrančí.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU