Ceny domů a bytů v USA v dubnu stouply nejrychleji za sedm let

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. června (ČTK) - Ceny amerických obytných nemovitostí se v dubnu v meziročním srovnání zvýšily o 12,1 procenta, nejrychleji za více než sedm let. Dnešní údaje společnosti CoreLogic tak dokládají pokračující oživování americké trhu s realitami, který je důležitou součástí americké ekonomiky.

Ceny domů a bytů v USA se zvyšují více než rok kvůli rostoucí poptávce a nižší nabídce realit i levnějším hypotečním úvěrům. Oproti březnu se jejich ceny v dubnu zvýšily o 3,2 procenta, což je více, než byl předešlý meziměsíční nárůst 1,9 procenta. V meziročním srovnání pak zaznamenaly nejvyšší nárůst od února 2006, uvedla společnost.

Růst cen realit může povzbudit k hospodářskému oživení, protože se díky němu majitelé nemovitostí cítí bohatšími a více utrácejí. Nejvíce v dubnu zdražily ceny domů a bytů v Nevadě nebo v Kalifornii. Ke snížení cen realit došlo jenom ve dvou ze 48 sledovaných amerických států.

CoreLogic očekává, že zdražování obytných nemovitostí bude v USA vzhledem k omezené nabídce a vyšší poptávce pokračovat.

Krach realitního trhu po splasknutí "bubliny" neudržitelného boomu výstavby a cen vedl v letech 2007-2009 v USA k finanční krizi a hluboké ekonomické recesi. Loni to bylo poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK