Nadané děti mohou žádat o stipendium

12.07.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Do poloviny srpna mohou nadané děti se zdravotním postižením a děti z dětských domovů požádat o stipendium ke studiu na středních a vysokých školách v ČR v rámci Fondu vzdělání.

Fond vzdělání je jedním ze stěžejních a dlouhodobých projektů Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Partnerem projektu je Československá obchodní banka. O tom, kolik studentů stipendium obdrží a za jakých podmínek, jsme mimo jiné hovořili s ředitelkou Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové Milenou Černou.

  • Co je cílem Fondu vzdělání?

Fond vzdělání vznikl již před lety na podporu studia dětí z dětských domovů. Řekli jsme si, že dětem bez rodinného zázemí může stipendium pomoci k lepším vyhlídkám na dospělý život. Ve většině případů to opravdu tak funguje. V programu je zařazeno i několik dětí se zdravotním postižením. I u nich studium zvyšuje šance na  uplatnění ve společnosti - rozhodně mohou uplatnit znalosti získané při studiu,  budou-li chtít.

  • Kdo může podat žádost o stipendium? Co je nutno při žádosti doložit?

Na našich internetových stránkách www.vdv.cz najdou uchazeči dotazník Fondu vzdělání. Najdou tam i seznam povinných příloh. Je to potvrzení o studiu, životopis a další. Rozhodně doporučuji, aby dotazník neposílali studenti, kteří nesplňují věkovou hranici 15 - 26 let, a kteří mají horší průměrný prospěch než 2,0. Příspěvek se poskytuje studujícím na středních a vysokých školách. Každého půl roku prospěch kontrolujeme. Při zhoršení studijních výsledků posíláme výzvu a za dalšího půl roku může být stipendium zrušeno. Naopak studenti, kteří jsou svědomití, mohou dostávat stipendium až do ukončení školy. Studenti, kteří dokončí studium s vyznamenáním, dostávají prémii.

  • Jak jsou vybíráni studenti, kteří mají na stipendium nárok? Kdo má šanci uspět?

Nárok na poskytnutí stipendia neexistuje. Nadace je limitována finančními prostředky, které získá od dárců nebo benefičními akcemi. O to více usilujeme o kvalitní výběr. Z těch, kdo splňují podmínky, vybírá uchazeče poradní sbor Fondu vzdělání, složený z externistů a členů správní rady. Výběrové řízení je vedeno formou osobního pohovoru.

  • Kolik finančních prostředků bude rozděleno v kole, které má uzávěrku 15. srpna? Mezi jak velký počet stipendistů?

Přesnou částku a počet studentů Vám nemohu sdělit, neboť záleží na tom, kolik stipendistů řádně ukončí studium a kolik jich bude vyřazeno. Bývá jich asi deset. To se dozvíme až v červenci ze zpráv, které od studentů obdržíme. Po léta je počet stipendistů neměnný - zhruba 60.

  • Kdy se uchazeči o stipendium dozví, že jej získali?

Doporučení poradního sboru prochází ještě schválením správní rady Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Takže zprávy budou rozeslány v polovině září 2004 a stipendia obdrží studenti měsícem září počínaje.

  • Je nějak stanoveno, na co mohou stipendisté prostředky z Vašeho fondu přesně použít? Nebo mají volnou ruku v tom, na co peníze vydají?

Použití stipendia není ničím limitováno. Naší podmínkou je, že každý stipendista, i ten, který žije v dětském domově, má vlastní účet a může z něho podle potřeby čerpat peníze.

Více zajímavých informací (nejen) pro studenty najdete na těchto internetových stránkách!

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát