Jak snížit daň z pronájmu nemovitosti

08.07.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Pronajímáte byt nebo jinou nemovitost? Pak příjmy z něj musíte odvádět finančnímu úřadu. Podle zákona o daních z příjmů si ale můžete snížit tuto částku o vynaložené výdaje. Jak vysoké a v kterém paragrafu informace hledat?

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme:

Dobrý den, chci pronajímat byt a příjmy z pronájmu přiznávat u fin.úřadu. Chci se zeptat, co všechno mohu odepisovat jako náklady. Jsem fyzická osoba, mám jednoho stálého zaměstnavatele a v té době budu na mateřské dovolené. Budu moci odepisovat např. kilometry ujeté naším rodinným vozem (majitel je manžel) za účelem kontroly bytu? A jak? Mám si založit knihu jízd a cenu za kilometr zjistit z technického průkazu vozidla? Děkuji za odpověď, bude pro mě velmi cenná.

Na tento dotaz odpověděl náš daňový poradce:

Jako výdaje související s příjmem z pronájmu můžete uplatnit pouze výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení, zajištění a udržení (srov. §9, odst. 3 ZDP). Můžete též použít výdaje procentem z dosažených příjmů ve výši 20% (srov. §9, odst. 4 ZDP). Potom toto procento obsahuje veškeré výdaje vynaložené v souvislosti s dosažením příjmů z pronájmu. Pokud budete uplatňovat výdaje ve skutečné výši, můžete uplatnit i odpisy majetku za dodržení podmínek stanovených v §9, odst.6 a dalších ustanovení zákona o daních z příjmů. Pokud byste chtěla uplatnit i náhradu soukromého vozidla, musíte vést knihu jízd a náhradu za vozidlo potom uplatníte jedním ze způsobů uvedených v § 24, odst. 2, písm.k) ZDP.

Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ