Novinky v oblasti exekucí

10.06.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Novelou občanského soudního řádu a exekučního řádu vstoupilo v platnost několik novinek týkající se oblasti exekucí a výkonu rozhodnutí. Již se například nemusíte obávat zabavení domácích mazlíčků. Došlo i k zákazu zneužívání pojmu exekutor nebo exekutorský úřad.

Pojem exekuce bude vždy přitahovat jako magnet. Strach z exekučního řízení, byť i z omylu, představuje pro mnohé odůvodněnou obavu o jejich finance. Stejně jako ostatní zákony podléhá novelizacím i oblast exekučního práva. Jaké jsou novinky v této oblasti?

Kocour v botách

Mezi věci, které již nepodléhají výkonu rozhodnutí, se nyní zařazují zvířata, která slouží člověku jako společník. Přičemž je dána podmínka, že hlavní účelem jejich chovu není hospodářský efekt. Tedy, již končí obavy o zabavení například milovaného kocoura, který je po léta součástí rodiny. Tato novelizace již odpovídá modernímu pojetí zvířete i z právního hlediska, kdy s účinností nového občanského zákoníku se zvíře nepovažuje za věc v pojetí současného práva. Bude-li se jednat ale o zájmový chov hospodářských zvířat, mohou být exekučně zabavena a jejich výtěžek využit k uhrazení závazku.

Exekutor je pouze jeden?

Novela exekučního řádu stanovuje, že označení soudního exekutora nebo exekutorského úřadu není oprávněna užívat jiná osoba než samotný exekutor. Rovněž další tvary slov nebo označení těchto názvů způsobilých vyvolat záměnu se soudním exekutorem nebo exekutorským úřadem jsou označením neoprávněným. Pokud někdo neprovádí výkon exekučních titulů dle zákona, nemůže svou činnost označovat za výkon rozhodnutí, exekuci nebo exekuční činnost, včetně dalších tvarů slov způsobilých vyvolat nebezpečí záměny. Můžeme spatřovat zájem zákonodárce na ochraně subjektů proti různým organizacím, které využívají při vymáhání pohledávek tyto označení.

Správa nemovitosti

V rámci výkonu rozhodnutí byla ustanovena nová možnost a to konkrétně správa nemovitosti. Stručně řečeno, nedochází k prodeji nemovitosti, ale k její správě soudem, dle pověření soudem vykonavatelem nebo zaměstnancem soudu. Kdy jsou činěny úkony k řádnému a úspěšnému hospodářskému využití nemovitosti, přičemž získané finanční prostředky jsou poukazovány na soudem určený účet, se zákazem nakládání s těmito finančními prostředky dlužníkem. Vhodným příkladem je místo prodání bytového domu zajištění pronájmu jednotlivých bytů a použití výtěžku z nájmu na uspokojení pohledávek.

Zároveň od letošního roku se zrušují exekutorské zápisy s doložkou přímé vykonatelnosti jakožto exekuční tituly pro dané exekuční řízení. Exekutorské zápisy sepsané do 31. 12. 2012 však takto aplikovat lze. Avšak stále zůstává možnost využití notářských zápisů se svolením k vykonatelnosti.

Čtěte k tématu: Jak zajistit pohledávky: Notářský a exekutorský zápis

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU