Platit kartou na internetu bude bezpečné

09.07.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nákupy přes internet jsou stále oblíbenější. Ovšem s placením bývá někdy problém. Za zboží se většinou platí v hotovosti při jeho převzetí nebo na dobírku. To není zrovna pohodlné. Na trhu se ale objevila novinka, která všem internetovým nákupčím výrazně ulehčí život ...

Většina českých uživatelů internetu by velice ráda využívala on-line nákupy, ale jen polovina z nich se k realizaci nákupu přes internet opravdu odhodlá. Největší překážkou je totiž malá bezpečnost placení přes internet a obava ze zneužití poskytnutých informací. Proto se za objednané zboží většinou platí v hotovosti až při jeho dodání nebo na dobírku. Pohodlná a zároveň bezpečná platba přes internet již ale nemusí být jen snem všech internetových nadšenců. Na českém trhu se totiž objevila nová služba.

O co jde?

ČSOB začala ve spolupráci se společností MUZO nabízet novou službu E-commerce ČSOB, která umožní bezpečné provádění on-line plateb kartou v internetových obchodech. Cílem této služby je poskytnout nejen zákazníkovi, ale i obchodníkovi pokud možno co největší míru bezpečností provádění platby kartou přes internet, stejně jako by tomu bylo v klasickém kamenném obchodě.

E-commerce ČSOB je postaven na technologickém řešení 3-D Secure, které zajišťuje ověření držitele karty v průběhu transakce. Veškeré údaje o platbách jsou poskytovány tak, že obchodník nemá přístup k informací o platební kartě klienta. Ten se již nemusí obávat, že dojde ke zneužití poskytnutých údajů. Službu 3-D Secure podporují dvě největší kartové asociace VISA a MasterCard.

ČSOB spustila službu E-commerce do provozu spolu se společností Internet Mall, která v ČR provozuje síť specializovaných internetových obchodů.

Jak platba probíhá?

Pro úspěšnou realizaci platby je nutné, aby vydavatelská banka karty klienta internetového obchodu umožňovala její použití pro platby na internetu. To je obecně možné pro platební karty typu VISA, VISA Elektron, MasterCard nebo Maestro. Většina českých bank ale umožňuje využít na internetu pouze embosované karty (s reliéfním písmem). Je proto nutné se nejprve v bance informovat, zda daná platební karta není pro platby na internetu zablokována (dočasně či trvale) a jaký je její platební limit.

A nyní se pojďme podívat na to, jak taková 3-D Secure transakce v praxi probíhá. Na internetových stránkách obchodníka si klient vybere zboží či službu a zvolí si způsob placení – v tomto případě tedy platbu kartou. Obchodník předá požadavek na provedení platby na centrum Pay MUZO. Klientovi se na obrazovce počítače zobrazí formulář platby (tzv. Webpage Gateway), kde vyplní citlivé údaje o platební kartě. Po vyplnění informací zákazník potvrdí provedení platby. Samotný obchodník díky tomuto kroku nemá přístup k údajům o platební kartě. Informace jsou poskytnuty pouze bance, respektive její platební bráně. Platební brána následně ověří oprávněnost držitele platební karty přes server karetní asociace a vydavatelskou banku. Pokud je výsledek kladný, proběhne autorizace platby a výsledek transakce se zobrazí klientovi i obchodníkovi. Peníze na účet obchodníka v bance jsou zúčtovány obvykle do 2-5 pracovních dnů.

Systém je zneužitelný pouze v případě odcizení karty, a to v období, kdy ještě není karta zablokována a samozřejmě také v případě vyzrazení identifikačních údajů karty – tedy číslo karty a datum ukončení platnosti. Proto byste s těmito informacemi měli zacházet jako s vysoce citlivými údaji a chránit je Nebezpečné může být i nechat volně ležet účtenku od platby kartou!

Jak zavést 3-D Secure u obchodníka a co to stojí?

Podmínkou poskytnutí služby je implementace SSL spojení využívající minimálně 128-bitové SSL komunikace mezi prohlížečem klienta a serverem internetového obchodu. Obchodník, který se rozhodne na svém internetovém portálu využívat těchto služeb musí mít u ČSOB veden podnikatelský účet. Po uzavření smlouvy s ČSOB obdrží obchodník technickou specifikaci pro nastavení komunikace mezi internetovým obchodem a platební bránou ČSOB a bránou provozovanou společností MUZO. Následně je obchodníkovi přidělena URL adresa a instalován certifikát pro bezpečnou komunikaci s platební bránou. Obchodní musí počítat s tím, že příprava komunikace s platební bránou bude trvat cca 1-3 týdny.

A kolik vás to jako obchodníka bude stát? Samotné uzavření smlouvy je zdarma, ale aktivace je zpoplatněna 13.200,- Kč (bez DPH). Měsíční poplatek za užívání služby je 150,- Kč (bez DPH). Provize z každé uskutečněné transakce je individuální a pohybuje se mezi 2,5 % až 3,5 %. Její skutečná výše závisí na průměrné hodnotě kupovaného zboží či služby a celkovém objemu transakcí (stejně jako při placení kartou v kamenných obchodech). Samotná autorizace držitele karty a transakce je již zdarma.

Zdroj: ČSOB

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ