Co týden dal?

09.07.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ani pouhé tři pracovní dny neovlivní, abychom Vám přinesli nejdůležitější informace z uplynulého týdne. Výše rozpočtového dluhu, prodej bitevních letadel a mnoho dalších zajímavostí…

Posledních 7 dní ve světě

V úterý chvíli před půlnocí zemřel rakouský prezident Thomas Klestil. Úmrtí zapříčinilo selhání životně důležitých orgánů. Rakouská vláda poté vyhlásila čtyřdenní smutek.

Vrahovi švédské ministryně zahraničí Lindhové byl vrchním soudem zrušen trest doživotí na základě lékařského posudku. V něm se uvádí, že vrah trpí duševní poruchou. Nyní se bude léčit ve střeženém psychiatrickém ústavu.

V hlavním městě Austrálie napadli klokani ženu a utopili psa. Ve středu pak přišlo pro obyvatele města varování, aby se drželi od vačnatců v uctivé vzdálenosti. Změna chování u těchto mírumilovných zvířat je způsobena především nouzí o potraviny, a to po sérii extrémně suchých let v Canbeře. Země se v této chvíli potýká s nejhorším obdobím sucha za uplynulé století.

Posledních 7 dní u nás

Ve čtvrtek zveřejnilo Ministerstvo financí údaje o vládním dluhu. Ten za druhé čtvrtletí stoupl na 600mld Kč.

Česká armáda v současné chvíli vlastní celkem 71 bitevních letadel vyrobených v Aeru Vodochody, avšak potřeba jich je pouze 24. Zbylých 47 podzvukových letounů L-159 se bude snažit Ministerstvo obrany prodat.

Ministerstvo financí zveřejnilo ve středu, že by měl český rozpočtový schodech v nejbližších letech klesat o něco rychleji, než se předpokládalo. Letos se předpokládá deficit 5,3% HDP po loňských 12,9%.

Ve středu oznámil Český statistický úřad výsledky zahraničního obchodu za měsíc květen. Deficit činil 0,9 mld. Kč. 

Posledních 7 dní na našem serveru

Zajímá vás, ve kterém univerzitním městě mohou studenti nejlevněji využívat městskou hromadnou dopravu, kolik stojí nyní měsíční a čtvrtletní kupóny třeba v Praze, Brně nebo Liberci? Podívejte se potom rozhodně na stránku o studentských slevách v dopravě. Dozvíte se tam také o novém Žákovském průkazu Českých drah a zjistíte, jak levně lze létat do světa!

Nesehnali jste si ještě (Vy nebo Vaše děti) letní brigádu? Zkuste hledat na internetu. Ten denně nabízí desítky volných míst! Jak a kde správně hledat brigádu na "síti".
 
V sekci daně jsme již minulý týden pro Vás otevřely stránky s daňovými formuláři. Naleznete zde formuláře pro daň z příjmů FO, darovací daň, dědickou, z převodu nemovitostí, z nemovitosti a nyní i nově daň z přidané hodnoty.

On-line poradenství

Prodejní centrum: Uzavřete smlouvu on-line - rychle a výhodně!

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady
Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev.
Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!!

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti daní.

Otázka: Dobrý den, chci pronajímat byt a příjmy z pronájmu přiznávat u fin.úřadu. Chci se zeptat, co všechno mohu odepisovat jako náklady. Jsem fyzická osoba, mám jednoho stálého zaměstnavatele a v té době budu na mateřské dovolené. Budu moci odepisovat např. kilometry ujeté naším rodinným vozem (majitel je manžel) za účelem kontroly bytu? A jak? Mám si založit knihu jízd a cenu za kilometr zjistit z technického průkazu vozidla? Děkuji za odpověď, bude pro mě velmi cenná.

Odpověď: Jako výdaje související s příjmem z pronájmu můžete uplatnit pouze výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení, zajištění a udržení (srov. §9, odst. 3 ZDP). Můžete též použít…

FinTriky

Od středy do pátku jsme Vám ve FinTricích radili, jak řešit problémy na dovolené. Dozvěděli jste se, že není zbytečné pojistit si před odjezdem kufry, co (ne)dělat u doktora v cizině a co znamená „pojištění odpovědnosti“.

Anketa

Minulý týden skončil Vladimír Špidla a jeho vláda padla. Během posledních dnů jsme se Vás ptali, zda si myslíte, že vláda Stanislava Grosse bude lepší. 18% odpovědělo, že v žádném případě – je to také sociální demokrat. 17% se domnívá ano, mládí má zelnou. 27% se přiklonilo k odpovědi levice neumí vládnout, jen nás zadlužuje a celých 22% jsou toho mínění, že nezáleží na tom, kdo vládne, neboť všichni jsou stejní.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU