Nedotknutelní už nejsou nedotknutelní

14.06.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu si v noci ze středy na čtvrtek přišli přímo na Úřad vlády pro několik lidí, kteří se podílejí na řízení tohoto státu. Jak se později ukázalo, tato akce byla ještě mnohem rozsáhlejší a v době vzniku tohoto textu ještě nikdo z nezasvěcených přesně nevěděl, kolik lidí při ní bylo vlastně zadrženo. Více v páteční glose.

Každopádně policisté zatkli vrchní ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, nebo exministra zemědělství Ivana Fuksu. Stalo se tedy v podstatě to, co si národ hrubě nespokojený s prací a chováním politiků už dávno přál. Paradoxně však tato dramatická situace v lidech nevyvolala vlnu spontánního nadšení. Politiky sice veřejnost dlouhodobě podezírá z masivního rozkrádání země, podobný policejní zásah ale nemohl nikdo čekat.

Troufám si tvrdit, že pro většinu lidí byl prvotním a nejsilnějším pocitem ze zatýkání tak vlivných osob čistý ŠOK. A ten nevyvolává jen příjemné myšlenky. I mě osobně se zmocnil jakýsi chaos. Nejsem zkorumpovaný politik, ale na chvíli mě zachvátilo něco jako strach. Ten u mě ale brzy odezněl a vystřídala ho téměř až euforie.

Je skutečně neuvěřitelné, že se v tak malé zemi, jako je ta naše, našel bič na velké, vlivné darebáky. Ti dvacet let systematicky pracují na tom, aby se nic podobného nemohlo stát. Kolikrát jsme slýchali od znechucených, nejčastěji už bývalých policistů, že jim někdo (nejlépe rovnou ministr vnitra) tak dlouho házel pomyslné klacky pod nohy, až je tím totálně paralyzoval nebo otrávil? Kolikrát jsme v uplynulých dvaceti letech přicházeli o poslední zbytky víry v to, že jsou instituce jako policie, státní zastupitelství a soudy nezávislé na politicích? A najednou to vypadá, že to jde. A to v době, kdy už v něco podobného skutečně věřili jen ti největší snílci.

Na hlubší analýzy je ještě brzy, ale možná se policie nadechla díky tomu, že premiér Nečas je v porovnání se svými předchůdci Paroubkem a zejména Topolánkem lidově řečeno „měkkej“. Navenek zatím působí dojmem, že se stará víc o řízení státu, než o pumpování špinavých miliónů do vlastní kapsy. Zatímco Paroubek si například bezostyšně koupil vilu v Řecku a Topolánek byt na dobré pražské adrese za X miliónů, na Nečase tento týden „prasklo“ maximálně to, že manželce, s níž se rozvádí, koupil panelákový byt v Rožnově pod Radhoštěm. Tato jeho image „slušného pána“ se podle mne odrazila i v tlacích, které (ne)vyvíjel na orgány činné v trestním řízení. Je možné, že nyní sklízí hořké plody své nečinnosti.

My, občané Česka, za to ale můžeme být jedině rádi. Včerejší policejní razie musí nutně zvýšit politickou kulturu v zemi. Jestliže zatčení hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha znejistilo zejména politiky z opozice, pak zatčení Nagyové a spol. zasadilo nečekanou, jistě hlubokou ránu do vazu politikům, kteří jsou právě takzvaně u kormidla. Bez ohledu na to, jak to se zatčenými nakonec dopadne se (možná naivně) domnívám, že to bude mít na českou politickou scénu ozdravný účinek. Nedotknutelní už nejsou nedotknutelní. A to je výborná zpráva pro nás pro všechny, kteří s obavami sledujeme konkrétní dopady (viz http://www.verejnydluh.cz/) jejich řádění.

Autor článku

Michal Budík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU