Energetické společnosti snížily cenu elektřiny, domácnosti přesto platí více

19.06.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


České domácnosti letos opět platí za elektřinu o několik stovek korun více než v minulém roce. Nemůžou za to ovšem energetické společnosti, které cenu naopak snížily. Důvodem je podpora obnovitelných zdrojů energie. Cena elektřiny se totiž skládá ze dvou položek – regulované a neregulované. A společnosti mohou ovlivnit pouze neregulovatelnou část.

I když například jeden z největších dodavatelů energií v České republice – firma E.ON v letošním roce nakoupila silovou elektřinu za velmi výhodnou cenu, její zákazníci si připlatí. „Snížili jsme sice cenu o pět procent, ale domácnosti, které používají elektřinu na svícení a provoz spotřebičů, nakonec zaplatí o 335 korun více než v roce 2012,“ informoval mluvčí skupiny E.ON Vladimír Vácha. A hůře jsou na tom lidé, kteří používají elektřinu také k vytápění. Jak uvedl Vácha, musí počítat se zvýšením ceny o zhruba 1690 korun.

Příspěvek na obnovitelné zdroje se letos zvýšil o celých 28 %

Stejně jsou na tom také zákazníci společnosti ČEZ, která u nízkého tarifu snížila cenu o 46 korun. Jenže příspěvek na obnovitelné zdroje se letos zvýšil o celých 28 procent. Pro odběratele elektřiny to znamená šestnáctiprocentní podíl z částky, kterou platí za elektřinu. Energetický regulační úřad (ERÚ) dlouhodobě bojuje za to, aby lidé nedopláceli na podporu obnovitelných zdrojů energie. „Chceme, aby stát kryl příspěvek ze státního rozpočtu. Za nynější situace je to ale nemožné, proto navrhujeme od roku 2014 zastavené podpory,“ uvedla Jarmila Lehnerová z Energetického regulačního úřadu.


Čtěte také

Skryté poplatky dodavatelů energie: Co vše se vejde do faktury?
Srovnání ceny plynu 2013: Žebříček dodavatelů po zlevnění RWE
Nákup energie na burze i pro české domácnosti: Vyplatí se?

Podpora obnovitelných zdrojů dosáhne 44,5 miliardy korun

Celková částka na podporu obnovitelných zdrojů energie v letošním roce zřejmě dosáhne 44,5 miliardy korun, stát přispívá asi čtvrtinu. Zbytek potom právě odběratelé elektřiny, tedy domácnosti a energeticky nároční průmysl. „Právě tato obrovská částka na podporu obnovitelných zdrojů energie ruinuje českou ekonomiku,“ upozornila Lehnerová. Jenže dobré časy rozhodně nezažívají ani samotní provozovatelé fotovoltaických elektráren. Stát pravděpodobně změní pravidla „hry“. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž plánuje omezení podpory solárních elektráren z dvaceti na deset procent. Někteří provozovatelé chtějí skončit. „Ještě jsme z elektrárny neviděli ani korunu. Všechno dáváme do splátek úvěru. Není to fér, jak se chová tento stát. Obchodujeme s německými partnery a tam by se něco takového nestalo,“ podotkl například jednatel firmy El-insta Aleš Karban, které provozuje hned několik fotovoltaických elektráren v České republice.

Prezident a poslanci nedávno prohlásili, že se zasadí o dopadení podvodníků, kteří nelegálně zbohatli na solárním byznysu. Jejich aktivitu podpořila také Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Naopak Česká fotovoltaická asociace (ČFA) označila tento krok za pouhou politickou hru. „Vnímám spíše proto tuto otázku silně zpolitizovanou, které se bohužel chytli pravicové i levicové strany. Volební partaje jsou přesvědčeny, že si tak zlepší volební preference. A to na fotovoltaice, která si to nezaslouží. Doporučoval bych se držet staré zásady: nejdříve vyšetřuj a prověřuj, poté suď a nakonec trestej,“ řekl šéf ČFA Petr Maule.

Autor článku

Michaela Malátná  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU