ČNB: Ceny bytů budou letos stagnovat, porostou příští rok

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Česká národní banka očekává v letošním roce stagnaci nebo mírný pokles ceny bytů. Oživení trhu a tím i růst cen by měl nastat v roce 2014. Vyplývá to z dnes zveřejněné Zprávy o finanční stabilitě. Podle zprávy se ceny bytů s vysokou pravděpodobností pohybují nyní blízko svých základních hodnot, navíc se otevírá prostor pro nákup nemovitostí jako finanční investice.

Vývoj cen bytů byl přitom v uplynulém roce podle ČNB poměrně rozdílný. Zatímco ceny bytů v Praze zmírňovaly své poklesy a pro některé typy nemovitostí přešly i do meziročních růstů, ceny za ČR bez Prahy své poklesy dále prohlubovaly, uvádí zpráva.

Zároveň se v současnosti podle ČNB otevírá možnost nákupu nemovitostí jako finanční investice. Důvodem je zvyšující se rozdíl mezi výnosem z nájemného a úrokovými sazbami z úvěrů na bydlení, které jsou na velmi nízkých úrovních.

Vysoké hodnoty výnosu z pronájmu bytu, pro většinu regionů nejvyšší za posledních 5,5 roku, na jednu stranu podle ČNB naznačují nízké tlaky na další pokles cen nemovitostí. Na druhou stranu ovšem ještě více otevírají prostor pro spekulační nákupy nemovitostí. "Zvýšený podíl nákupů nemovitostí jako finanční investice přitom indikují i stylizovaná fakta zveřejněná samotnými developery," uvedla ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK