Řešení ztráty dokladů v zahraničí

13.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Dovolenou je možné si naplánovat, ale je třeba taky počítat s nepříjemnými problémy. Jeden z nich, ztrátu dokladů, Vám nyní přinášíme. Možná se Vám bude naše rada na cestách hodit…

Téma týdne: Jak řešit problémy na dovolené

Cestovní pas, občanský průkaz

Čas, který trávíte na dovolené, by pro Vás měl být časem odpočinku a úlevy nervů od práce i stresu. Přesto se může nějaká pohroma, která Vám znepříjemní tyto dny, stát. Jen si přestavte situaci, kdy Vám někdo odcizí nebo Vy sami ztratíte cestovní pas či občanský průkaz. V tu chvíli „pohoda“ končí a musíte si narychlo obstarat nový doklad. Jako první byste měli kontaktovat český zastupitelský úřad. Poté je třeba se na úřad dostavit osobně. Po ověření Vaší totožnosti a státního občanství ČR Vám na základě protokolu policie vystaví náhradní cestovní doklad. Doba, kterou budete muset na tento doklad čekat, je závislá na době ověřování totožnosti a občanství. Doklad, který dostanete, je určen pouze k jednotlivé cestě (zpravidla návrat do ČR) a jeho doba platnosti je časově omezena.

Stav nouze

Český stát Vám pomůže pouze ve stavu nouze. Za něj se nedá považovat situaci, kdy do zahraničí odcestujete na návštěvu známých, příbuzných nebo přátel či za účelem zjištění možnosti získání práce a pokud máte zajištěnou pouze cestu do zahraničí bez návratu do ČR. V podstatě se jedná o situace, kdy by se dal stav nouze označit ještě před vycestováním do zahraničí.

Tip: Ještě, než vyjedete na dovolenou, zjistěte si na stánkách Ministerstva zahraničí kde se český zastupitelský úřad v zemi, kterou se chystáte navštívit, nachází.

Další tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky