Jsou diamanty investicí?

24.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Diamanty patří mezi přírodní nerosty, které dokáží lidi doslova očarovat. Jsou pro ně, stejně jako pro zlato, ochotni udělat cokoli. Po staletí patří mezi symboly krásy a rovněž uchovavatele hodnot.

Nad jiné vynikají mobilitou a snadností je ukrýt před nenechavými rukami nepovolaných osob. Na druhou stranu se o jejich naleziště vedou války (např. Angola) a slouží k financování nekalých obchodů či praní špinavých peněz.

Můžeme tento cenný nerost zařadit mezi investiční nástroje či nikoli? Vždyť stejně jako zlato nejsou s nimi spojeny žádné kapitálové toky, žádná dividenda. Jde jen o spekulaci na růst ceny. Přičemž jejich zastánci uvádí, že ta v průměru roste o 5 % ročně. Toto číslo může být i vyšší. Diamanty patří mezi vyčerpatelné nerosty a náklady na jejich těžbu rostou. Je to dáno i vzrůstající poptávkou po nich, zejména v rozvíjejících se zemích (Indie, Čína), kde patří mezi symboly luxusu. Pravdou je, že vysoce kvalitní broušené přírodní diamanty patří mezi nadčasové „investice“.

Chybí některé atributy

Každý asi zná investiční trojúhelník: riziko – výnos – likvidita. Diamanty mají problém s poslední zmiňovanou položkou trojúhelníku. Sice jsou velmi snadno přenosné, ale hůře prodejné. Nestačí je dát jen tak do „komise“. Je třeba najít kupce, který má zájem o právě prodávaný unikátní kus. Navíc rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou v případě investičních diamantů činí desítky procent. Třeba velkoobchodní cena broušeného diamantu může být prodejcem navýšena až o 50 %, přičemž diskont snižující aktuální cenu při prodeji stejného diamantu může činit kolem 30 %. Prodejci mají na těchto nerostech velmi vysokou marži.

Nedokonalý trh

Diamanty se sice obchodují na několika burzách světa, přičemž na největší a nejproslulejší se nachází v belgických Antverpách. Nicméně nabídkovou stranu ovládá oligopol několika velkých společností. To nahrává hypotézám, které hovoří o tom, že ceny diamantů nabízených na burzách jsou uměle drženy vysoko. Problém je totiž v tom, že určení ceny diamantů není průhledné. Producenti diamantů se odkazují na cenové průvodce např. Rapaport, ale ty nejsou běžnému investorovi lehce dostupné (mimo jiné jsou zpoplatněny). Cena diamantů se určuje na základě čtyř vlastností udávajících jeho kvalitu. Hodnocení kvality diamantu není jednoduchá záležitost. Vyžaduje mít příslušné vybavení a znalosti. Tím většinou běžný investor nedisponuje. Při nákupu fyzického diamantu takovému investorovi nezbývá nic jiného, než věřit, že koupil správně a cena právě toho jeho diamantu v čase poroste.

Možnosti investice

Diamant si může koupit takřka každý, kdo má dostatek prostředků. Běžný investor však spíše jen musí věřit (doufat), že zvolil správně. Na trhu v současnosti neexistuje žádné ETF či indexový certifikát nebo podílový fond, který by investoval do indexu odvíjejícího se od ceny diamantů. Jednoduše proto, že takových indexů je ve světě jako šafránu. Pokud by investor chtěl využít papírová aktiva, může zvolit např. TF PureFunds ISE Diamond/Gemstone, které je navázáno na index ISE Diamond/Gemstone. Tento index odráží výkonnost společností zapojených do diamantového průmyslu včetně těch, které diamanty těží.

Problém diamantu jako investice likvidita, neprůhledná tvorba cen a i transakční náklady. Pokud už se investor zajímá o takový typ investice, měl by si zjistit co nejvíce informací, aby nekupoval zajíce v pytli.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE