Předčasný návrat z dovolené se prodraží

16.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Občas se stane, že vše nejde právě podle plánu a ačkoliv máte již objednanou a zaplacenou dovolenou, nakonec se na ni nevydáte nebo se z ní budete muset urychleně vrátit. Co s tím?

Téma týdne: Jak řešit problémy na dovolené

Naplánovat si dovolenou několik měsíců předem není v dnešní uspěchané době zrovna jednoduché. Nikdy nevíte, co se stane a vy se nakonec na vytoužený zájezd vůbec nedostanete nebo se z něj budete muset z osobních či pracovních důvodů okamžitě vrátit domů.

V případě, že odstoupíte od smlouvy s cestovní kanceláří a svůj zájezd předem zrušíte, musíte počítat s nemalými stornopoplatky. Jejich výše je závislá na době zbývající do dovolené. Čím je den odjezdu blíže, tím jsou poplatky samozřejmě vyšší. Například u cestovní kanceláře Fischer jsou stornopoplatky odstupňovány takto: 45 dní před odjezdem - 1000 Kč, 30 až 44 dní před odjezdem - 10 % z celkové ceny zájezdu, 21 až 29 dní před - 30 %,  14 až 20 dní před - 50 %, 4 až 13 dní před - 70 %, tři dny před odjezdem a méně už 100 % z celkové ceny zájezdu. Každá cestovní kancelář má stornopoplatky stanoveny jinak a je třeba se předem na jejich výši informovat a počítat s nimi.

Nikdy nemůžete vědět předem, co se přihodí a je škoda přijít nejen o krásné zážitky z dovolené, ale navíc ještě o peníze za zájezd, na který jste ani nejeli. Alespoň malé zadostiučinění vám poskytne pojištění.

Sjednat si můžete pojištění storna zájezdu. Jedná se o pojištění pro případ, že již zaplacenou dovolenou budete muset nečekaně zrušit. Je velice důležité zvláště tehdy, když si objednáváte zájezd s větším předstihem. Pojištění storna zájezdu vám zaručí úhradu části nákladů, které jste zaplatili cestovní kanceláři za zájezd, kterého jste se nemohli zúčastnit například z důvodu úrazu, náhlého onemocnění, úmrtí blízké osoby, škody na majetku vzniklé před cestou apod. Cestovní kanceláře vyžadují sjednání pojištění již při objednávání zájezdu popřípadě nejpozději s poslední splátkou zájezdu. Později již jeho uzavření možné není. Některé cestovní kanceláře mají storno pojištění dokonce již v ceně zájezdu. Většina pojišťoven nabízí jeho sjednání pouze v kombinaci s pojištěním úrazovým, pojištěním zavazadel a pojištěním odpovědnosti. Samostatně se standardně neposkytuje.

Pojišťovna vám ale neuhradí veškeré stornopoplatky, které zaplatíte cestovní kanceláři. Musíte počítat se spoluúčastí většinou ve výši 20 – 30 %. Pojistné plnění tedy představuje maximálně 80 % stornopoplatku. Takže například vypočte-li vám cestovní kancelář stornopoplatek ve výši 10 tisíc Kč, od pojišťovny dostanete zpět maximálně 8 tisíc. Navíc je stanovena i horní hranice plnění. Ta se pohybuje od 30 do 80 tisíc Kč. 

A kolik pojištění stojí? Například Cestovní kancelář Fischer nabízí kompletní balíček rozšířené pojistné ochrany od Evropské cestovní pojišťovny. To zahrnuje úrazové poj., poj. zavazadel, odpovědnosti za škody, storno zájezdu, přerušení cesty a kompenzace nevyužité dovolené (viz dále). Cena je stanovena na osobu a pobyt ve výši 390 Kč (pro děti do 15 let sleva 50%). U brněnské cestovní kanceláře Kudrna je cena stanovena jako 1,5 % z výsledné ceny zájezdu uvedené v cestovní smlouvě.

Pokud se do této nezáviděníhodné situace dostanete, pak je třeba vaši neúčast na zájezdu okamžitě oznámit cestovní kanceláři i pojišťovně (nejlépe písemně) a doložit jej pracovní neschopenkou, lékařskou zprávou, apod. Pojišťovna vás bude instruovat jak postupovat dále – jaké doklady doložit, vyplnit škodní protokol… Každá pojišťovna má přesně stanoven seznamů přípustných důvodů pro zrušení cesty. Jiné, než pojišťovnou vymezené důvody se neuznávají (např. když si cestu na poslední chvíli rozmyslíte).


Ovšem může se stát i to, že na dovolenou sice odjedete, ale ze závažných osobních, rodinných či pracovních důvodů budete muset svoji dovolenou přerušit nebo ukončit. I v těchto případech lze zmírnit dopady prostřednictvím pojištění

Jednou z možností je využít pojištění přerušení cesty, jež vám zabezpečí proplacení dopravy domů a zpět do zahraničí při přerušení cesty. Je určeno pro takové pojistné události, kdy ze závažných rodinných či jiných důvodů (vyloupení bytu, přírodní katastrofa v místě bydliště apod.) je nutné předčasně ukončit svůj zahraniční pobyt a uhradit náhradní dopravu domů. Limit plnění je většinou ve výši 50 - 80 tisíc Kč v závislosti na výši pojistného. Některé pojišťovny vyžadují i dvaceti procentní spoluúčast na úhradě nákladů.

Další možností je pojištění kompenzace nevyužité dovolené. To si můžete sjednat pro případ, že během dovolené onemocníte a budete muset být hospitalizováni a to nejméně po dobu 24 hodin. Za odškodné si můžete pořídit i zcela nový zájezd. Plnění totiž bývá ve výši 1000 - 1500 Kč za každých 24 hodin trvání nevyužité dovolené (tedy hospitalizace). Je však omezeno maximální částkou 15 - 20 tisíc Kč za celou dobu trvání nevyužité dovolené.

Ne vždy je nutné z dovolené odjíždět. Pokud máte uzavřeno pojištění domácnosti, které v sobě zahrnuje i asistenční službu tzv. Home Assistance, může pojišťovna při pojistné události akutní problémy vyřešit za vás bez vaší osobní přítomnosti, a vy si tak můžete i nadále užívat svoji zaslouženou dovolenou. Pokud tedy máte navíc i pojistnou smlouvu s touto asistenční službou, odpadá vám další starost a vy můžete být na dovolené o něco klidnější, že doma je vše v pořádku a i v případě, kdyby k něčemu došlo je tu někdo, kdo se o vše postará.

Čas dovolených je v plném proudu. Ukázali jsme vám možnosti jak o něco zmírnit především finanční výdaje spojené s tím, že na dovolenou vůbec neodjedeme, i když již máme zájezd zaplacen, nebo se z dovolené budeme muset rychle vrátit. Přesto na závěr nezbývá než popřát, abyste žádné z výše uvedených pojištění nepotřebovali a vaše dovolené probíhaly v klidu, přesně podle vašich přání a představ.


Autor: Renata Pražáková, Elena Ondrová

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky