Známe nejhorší poplatek dodavatelů energie

28.06.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V anketě o Nejbizarnější poplatek dodavatelů elektřiny a plynu zvolili spotřebitelé platbu za využití zákaznické linky nebo zákaznického centra. Na druhém místě se umístil poplatek za předčasné ukončení smlouvy.

Cílem ankety je upozornit spotřebitele na to, že neplatí pouze za dodávky nebo distribuci elektřiny a plynu, ale že se v obchodních podmínkách a v doplňkových ceníkách dodavatelů mohou skrývat různé další poplatky.

Pravděpodobně nejrozšířenějším sankčním poplatkem mezi dodavateli je ten za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou. Jinak řečeno, pokud jste s dodavatelem uzavřeli smlouvu na rok či dva, nemůžete odejít před jejím vypršením, jinak po vás bude dodavatel požadovat poplatek za její předčasné vypovězení.

1. místo: Poplatek za využití zákaznické linky nebo zákaznického centra

Anketa o Nejbizarnější poplatek, kterou uspořádala iniciativa EnergetickaPoradna.cz, probíhala od konce dubna do 25. června 2013. „Spotřebitelé mohli vybírat z celkem pěti poplatků. Více než 42 % respondentů hlasovalo pro poplatek za využití zákaznické linky nebo zákaznického centra. Jde o poplatek, který má ve svých obchodních podmínkách společnost X Energie, která si za tuto službu, jež by měla být běžným servisem, může v některých případech účtovat 114,95 korun,“ uvedla energetická poradkyně Michaela Vinšová.


Čtěte také
Skryté poplatky dodavatelů energie: Co vše se vejde do faktury?
Srovnání ceny plynu 2013: Žebříček dodavatelů po zlevnění RWE
Ceny plynu pro podnikatele se liší o desítky tisíc korun
Nákup energie na burze i pro české domácnosti: Vyplatí se?

2. místo: Poplatek za předčasné ukončení smlouvy

Na druhém místě se umístil poplatek za předčasné ukončení smlouvy, kterému dalo hlas přes 26 % hlasujících spotřebitelů. „Právě poplatek za předčasnou výpověď smlouvy je aktuálně palčivým problémem řady odběratelů, kteří jsou u dodavatele upsáni na konkrétní období. Pokud chtějí odejít dříve, dodavatelé od nich požadují částky až v řádech několika tisíců korun,“ dodala Jana Poncarová z EnergetickePoradny.cz.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ