Co týden dal? Úřednická vláda nepřinese ohrožení naší ekonomiky

28.06.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Případná úřednická vláda a možné rozpočtové provizorium nepřinese výrazné ohrožení tuzemské ekonomiky. Rozpočtová situace Česka je vnímána pozitivně a na politickou nejistotu jsou investoři v případě ČR zvyklí. Přečtěte si více...

Posledních 7 dní ve světě

Cena zlata pokračuje v propadu. Poprvé za téměř tři roky se dostala pod 1200 dolarů za trojskou unci. Dolů ji tlačí obavy z ukončování měnových stimulů ve Spojených státech. Žlutý kov je nyní na cestě k nejprudšímu čtvrtletnímu poklesu od roku 1968. Cena zlata na světovém trhu se od začátku letošního roku propadla o více než čtvrtinu.
Více informací

Využívání internetu na mobilních telefonech v zahraničí v Evropské unii od července o třetinu zlevní. Dál se také podle plánu přijatého v loňském roce sníží roamingové poplatky za volání a textové zprávy. Mnohonásobně by to mělo snížit ceny v Chorvatsku, které právě v pondělí vstupuje do EU.
Více informací

Irská ekonomika se v prvním čtvrtletí vrátila do recese. Hrubý domácí produkt se snížil o 0,6 procenta po poklesu o 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Nejnovější údaje tak naznačují, že hospodářské oživení z finanční krize bude pomalejší, než se předpokládalo.
Více informací

Ministři financí EU se shodli na pravidlech pro řešení bankovních krizí. Náklady za zkrachovalé banky by podle nich měli v budoucnu nést investoři a věřitelé. Daňové poplatníky, z jejichž peněz se v minulých letech krachující banky v EU zachraňovaly, návrh pravidel chrání.
Více informací

Polská vláda navrhuje, aby se snížila role soukromých fondů v polském státním důchodovém systému. Řekl to dnes tamní ministr financí Jacek Rostowski. Vyloučil však, že by tyto fondy byly ze systému úplně vyloučeny, jak se obávaly finanční trhy.
Více informací

Celosvětové dodávky počítačových tabletů v letošním roce stoupnou o 68 procent na 202 milionů kusů. Předpověděla to dnes výzkumná společnost Gartner. U stolních osobních počítačů a notebooků počítá naopak s poklesem o téměř 11 procent na 305 milionů kusů.
Více informací

Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech vzrostl v květnu proti předešlému měsíci o 2,1 procenta a dosáhl nejvyšší úrovně za téměř pět let. Výrazně se také zvýšily ceny prodávaných domů.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Zahraniční dluh Česka se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 42,7 miliardy korun a dostal se těsně pod dva biliony korun. Představoval tak 51,9 procenta hrubého domácího produktu. Na růstu zadlužení se podílely hlavně bankovní a vládní závazky. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 65,7 miliardy Kč.
Více informací

Pohonné hmoty u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu dál zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se před prázdninami zvýšila o pět haléřů na 36,16 koruny za litr. Nafta zdražila o osm haléřů na průměrných 35,65 koruny za litr.
Více informací

Miliardář Andrej Babiš nebude v žádném řídícím orgánu vydavatelské skupiny MAFRA, ve které chce po jejím koupení vystupovat pouze v pozici finančního investora. Kvůli zachování nezávislosti nechce v budoucnu mluvit s novináři této skupiny, ani jim prý neposkytne žádné interview.
Více informací

Na množstevních slevách z kamionového mýtného za loňský rok stát automobilovým dopravcům zpětně vyplatí 31 milionů korun. Dopravci přitom mohli získat až 350 milionů korun, které pro tento účel vyčlenilo ministerstvo dopravy.
Více informací

Příjmy domácností za rok 2011 nominálně mírně stouply, reálně ale po druhé za sebou zvolna klesly. Čistý roční příjem na osobu stoupl předloni o 2900 Kč na 147.500 korun. Částečné zhoršení situace proti předchozímu roku se projevilo v subjektivním hodnocení domácností, které si častěji nemohly dovolit některé výdaje a náklady na bydlení vnímaly jako větší zátěž.
Více informací

Jiřího Rusnoka, jehož dnes jmenoval prezident Miloš Zeman předsedou úřednické vlády, nahradí ve funkci předsedy představenstva ING Penzijní společnosti generální ředitelka ING Pojišťovny ČR a Slovensko Renata Mrázová (41). I ostatní funkce, které Rusnok zastával, bude podle ní ING řešit interními zdroji.
Více informací

Případná úřednická vláda a možné rozpočtové provizorium nepřinese výrazné ohrožení tuzemské ekonomiky. Rozpočtová situace Česka je vnímána pozitivně a na politickou nejistotu jsou investoři v případě ČR zvyklí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU