Vláda nejspíš umožní obcím prodat dotované byty o deset let dříve

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Obce už s největší pravděpodobností nebudou muset čekat plných 20 let s prodejem bytů, které postavily díky státní dotaci. Jejich nájemníci je budou moci získat už za polovinu času, tedy deset let. Vyplývá to z návrhu, který bude ve středu projednávat vláda Petra Nečase (ODS) v demisi.

 

"Vzhledem ke změnám ve vývoji trhu bydlení, a též s ohledem na důsledky ekonomické recese, se nyní jeví jako účelné umožnit obcím, kterým byla dotace poskytnuta, disponovat s byty i před uplynutím vázací doby 20 let, a to zkrácením této vázací doby na dobu deset let počínaje dnem nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí," prohlásila Jana Marešová ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), který dotace poskytuje.

Návrh má umožnit obcím lépe nakládat s jejich majetkem, v nichž mají investovány desítky miliard korun. "V souvislosti s významným nárůstem počtu jedno, maximálně dvoučlenných domácností jsou byty vystavěné obcemi v podmínkách 90. let minulého století často nevyužitelné za stanovené nájemné a nalezení nájemce za nájemné, které by odpovídalo velikosti bytu, je v mnoha případech, zvláště v menších obcích, velmi problematické," doplnila Petra Manová z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které bod předkládá. Manová zároveň upozornila na to, že stávající podmínky by mohly být v rozporu s ústavní ochranou vlastnického práva.

Dotované byty a domy měly sloužit hlavně lidem s nízkým příjmem. Jednou z podmínek proto byl i limit pro výši nájemného, které v těchto bytech bylo nižší než tržní. Stávající nájemci se však nemusí bát, že o levnější bydlení přijdou. Návrh totiž počítá s tím, že byty budou moci obce převádět pouze do vlastnictví těch nájemců, kteří je užívají.

SFRB od roku 2003 poskytl obcím dotace za více než 16,35 miliardy korun, za které se postavilo 34.837 bytů. V období let 1995 až 2003 bylo z prostředků SFRB na podporu výstavby nájemních bytů postaveno 27.573 bytů v celkové hodnotě zhruba 38 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK