Za krásami na severovýchod Čech

19.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Že nevíte kam na dovolenou? Nemáte na drahý pobyt v hotelu u moře nebo vás neláká daleká cesta? Pak patříte k té třetině, která tráví dovolenou v Česku. A nutno říci, že je to krásná dovolená!

Téma tohoto týdne: Dovolená v Česku nemá chybu

Když se zeptáte některého ze známých cestovatelů a světoběžníků kolikrát byl na Aljašce, na Novém Zélandu nebo v Číně s úsměvem na tváři odpoví, že mnohokrát a ukáže vám spoustu krásných fotografií a diapozitivů. A pak se ho zeptáte kolikrát přešel po hřebeni Orlické hory, byl-li u rašelinišť Jizerky nebo jestli vůbec vystoupal na Sněžku s lehce posměšným výrazem (nikoliv se studem) vás odkáže do patřičných míst: "Taky tam je asi hezky, ale co bych tam dělal, tam jezdí každej." Jeho chyba.

Procestovat celý svět a nevědět, že krásu přírody a krajiny můžeme vidět za humny je velkou chybou. Aby se vám nestalo něco podobného jako onomu slavnému cestovateli přicházíme s pomocnou rukou. Celý tento týden budeme psát o cestování po krásách Česka. Poznáte s námi nejlepší kempy u vody i v podhůří, připomeneme vám památky regionu, hrady, zámky, muzea, upozorníme na aktuální kulturní akce. Svezete se autem i lanovkou a upozorníme i na rizika jako jsou např. pokuty za nedodržování zákazu vstupu nebo vjezdu do národních přírodních rezervací.

První zastávkou budou severovýchodní Čechy, dále se posuneme na západ do Krušných hor, zastavíme se na Šumavě a v Čechách jižních. Přes Vysočinu se dostaneme na Moravu. Nejprve jižní, pak na sever do Beskyd a putování zakončíme v Jeseníkách.

Krkonoše táhnou
Kde jinde začít naše putování, než v našich nejvyšších horách - Krkonoších. Když je něco "nej", očekáváme opravdu úctyhodné výkony, rychlost nebo třeba výšku. Naše nejvyšší hora Sněžka svými parametry sice nesplňuje podmínky pro velehory, ale jejich 1 602 m nadmořské výšky dokázalo pozlobit nejednoho zimního turistu. Z tohoto pohledu se určitě jedná o velehoru.

Sněžka láká turisty i v létě. Pro cykloturisty je sice nedostupná, ale jinak máte dvě možnosti. Pěší výlet z Pece pod Sněžkou až na samotný vrchol vám zabere půl dne. Druhou možností je využití nejstarší lanové dráhy v Evropě a na vrchol se tak dostanete za zhruba půlhodinku. Lanovka vás dopraví přes mezistanici na Růžové hoře (1354 m n.m.) na Sněžku (1594 m n.m.). Během necelé půlhodinky překonáte převýšení více než 600 m. Odtud můžete dál pokračovat po značených turistických cestách směrem k Luční boudě, do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou nebo do Horní Malé Úpy.

A ceny za lanovku? Zde už je malý háček. Naše vzorová rodina (viz dále) zaplatí za výlet na Sněžku a zpět 760 korun. Ostatně ceny jsou uvedeny v následující tabulce.

Ze stanice

Pec pod Sněžkou

Růžová hora

Sněžka

Do stanice

Růžová hora

Sněžka

Pec/Sněžkou

Sněžka

Pec/Sněžkou

Růžová hora 

Směr

nahoru

nahoru i dolů

nahoru

nahoru i dolů

dolů

nahoru

dolů

dolů

Dospělí

120

240

150

300

120

80

150

80

Děti do 10 let,  ZTP, psi

60

120

80

160

60

50

80

50

Děti do 5 let, děti ZTP, děti ZTP-P

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Tabulka: Ceny lanové dráhy Pec pod Sněžkou - Růžová hora - Sněžka
 

Ubytování, ceny a další turistické zajímavosti regionu
Krkonoše vždy těžily ze své popularity a výsostného postavení s oním magickým "nej". Tomu se plně přizpůsobili i podnikatelé. Ceny jsou tak vyšší než jinde v Česku, ale pořád pro našince snesitelné. V letní sezóně nebývá problém sehnat ubytování v dražších hotelích, levnějších penziónech i nejlevnějších ubytovnách. "Ano, máme volná místa" sdělila nám pracovnice hotelu Nikola v Peci pod Sněžkou. "Od 24.července vám můžeme nabídnout ubytování za 450 korun na osobu a den se snídaní, nebo za 600 korun s polopenzí", dodává ochotně zaměstnankyně po telefonu. Týden dovolená pro čtyřčlennou rodinu (dva dospělí, jedno dítě mladší deseti let za 500,- a druhé zdarma do tří roků)  pak vyjde na 11.900,- ve velmi pěkném, moderně vybaveném hotelu.

Doprava
Auto:
Asi není třeba popisovat, kudy se jede do Krkonoš. Z Brna směr Svitavy, přes Litomyšl, Vysoké Mýto, Hradec Králové, Novou Paku a Jilemnici a pak podle toho, do které části Krkonoš putujete. Z Brna je to kus cesty. Přibližně 250 km a 4 hodiny jízdy. Z Prahy cesta ubíhá rychleji, ale i tak se páteční odpoledne, nebo nedělní návrat může stát hororem. Od Jilemnice až k Mladé Boleslavi dlouhé kolony vozidel.
Autobus: Nečekejte žádný přímý autobus, přestupovat budete v Hradci Králové, Hořicích, nebo Jilemnici. Cesta není nijak příjemná a hlavně vás čeká téměř 6 hodin drkotání pravděpodobně starší zájezdní Karosou. To z Prahy, z Černého mostu, je to podstatně snazší. Přímý autobus do "Špindlu" jezdí denně a cestu zvládá za 2:45 a 125 korun.
Vlak: Cesta vlakem do oblasti Krkonoš je asi ještě větším oříškem než autobusem. Více jak 6 hodin a nejbližší zastávka horám vzdálená desítky kilometrů. Nic příjemného, ale s partou kamarádů možná zajímavý začátek prázdnin. Jen ty 4 přestupy ... A z Prahy úplně stejný problém.

Neobjevená zákoutí Jizerských hor
Pokud vás nelákají davy turistů (navíc hovořících převážně jiným jazykem, než češtinou) máme pro vás dobrý tip. Osada Jizerka leží na Malé Jizerské louce uprostřed Jizerských hor. Osadu tvoří kolem dvaceti domů (převáženě restaurace s ubytováním), spojení s civilizací zajišťuje udržovaná horská silnička. Náhorní plošina Jizerských hor je ideálním terénem pro cyklistiku a v zimě samozřejmě běh na lyžích. Na běžkách i na kole lze dojet i do západních Krkonoš, kde je v oblasti Harrachova dalších několik desítek km udržovaných tras. Pěší i lyžařští turisté mohou při svých výletech objevovat krásná místa ukrytá mimo hlavní oblasti turistického zájmu.

Sehnat ubytování v této části hor v této době také není problém. Když si ale vyberete chatu tak známou, jako je např. slavná "Pešákovna", můžete mít problém. "Máme vyprodáno", hlásí personál Pešákovny. "Ubytování v hlavní sezóně je nutné objednat několik měsíců dopředu. Pešákovna má 22 lůžek a ceny od 200 korun za osobu a noc se snídaní. Za polopenzi si připlatíte 50 korun na osobu. Ale určitě přijeďte, jsme jedna z mála chat, která má otevřeno 365 dní v roce", dodává číšník Miloš.

Doprava
Auto: stejné jako v případě cesty do Krkonoš, jen v Jilemnici pokračujete směr Rokytnice a dále na Harachov, Kořenov, Horní Polubný a Jizerka
Autobus spojení: I cesta autobusem je podobná jako v případě cesty do Krkonoš, v jízdním řádu hledejte "Horní Polubný", odtud se ale určitě nevyhnete pěší tůře 6 km po horské silnici.
Vlak spojení: Cílová stanice vlaku je Kořenov, odtud opět 6 km po silnici. Inu zapomenutý kraj...

Proti proudu Orlice až do hor
Když budeme hledat jediné slovo, kterým vám popsat a přiblížit Orlické hory, pak nemůžeme jinak, než "neznámé". Jen žalostně malé procento Čechů se může pochlubit tím, že trávilo letní (nebo zimní) dovolenou v Orlických horách. Přitom celá oblast od Suchého vrchu až na sever po Náchod je turistickým rájem. Známá jsou zimní střediska Čenkovice, Říčky a Deštné. Tato střediska jsou dobrým výchozím bodem i pro vaše letní toulky po hřebenech hor. A když vás unaví turistika, odpočívat můžete u vody v Letohradě, Žamberka, Vamberku, Jablonném nad Orlicí, nebo v moderním letním aquaparku v Ústí nad Orlicí. A co třeba muzea? Žádný problém. Vojenské muzeum, Muzeum řemesel a další regionální sbírky vám budou průvodcem východočeskou historií.

Ten, kdo se rád setkává s historií tváří v tvář, nepohrdne pozváním na procházku po vojenském opevnění, které se celým regionem Orlicka táhne jako nit. Bouda, Hanička, Dobrošov nebo Adam jsou pro milovníky vojenské historie obrovské pojmy a pokud jste ještě nic podobného neviděli, vřele doporučujeme. Poznáte kus naší zašlé slávy a řemeslného umu. Nečekejte ruiny nebo holé zdi betonových srubů nebo tvrzí. Např. pěchotní srub N-S-82 "Březinka" je perfektním příkladem umu dnešních nadšenců, kteří ho celý vybavili (a dokonce i vyzbrojili) tak, jak vypadal a jak měl sloužit obraně naší vlasti v roce 1938.

Ubytování kdekoliv
Když je něco málo známé a turisty neobjevené, má to i výhody. Těmi jsou ceny a možnosti ubytování. Na jiných turisticky atraktivních místech budete mít problémy v sezóně sehnat ubytování. Ne však v Orlických horách. Spousta chat, ubytoven i hotelů je ve všech podhorských městečkách připravena vás kdykoliv přijmout. Pokud vám můžeme poradit, ptejte se na Masarykovu chatu na Šerlichu. Nebudete litovat.

Doprava
Auto:
Z Brna se do podhůří Orlicka dostanete snadno a rychle směrem na Svitavy, pak na Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí. Podle místa ubytování se pak dáte směrem na sever přes Vamberk, Rychnov nad Kněžnou až do Náchoda, nebo do Letohradu, Žamberka a pak horskými silničkami až tam, kde lišky dávají dobrou noc. Vzdálenost: Do Ústí nad Orlicí 100 km + dalších max. 50 podle vaší cílové stanice. Z Prahy je to o kousek delší cesta, ale utíká také příjemně. Směr Poděbrady, Hradec Králové Vamber, Rychnov a Ústí opět dle ubytování. Vzdálenost max. 200 km.
Autobus spojení: Autobusem nejlépe do Rychnova nad Kněžnou a pak místními linkami. Z Prahy můžete jet např. přímo do Náchoda, nebo linkou Praha - Jeseník do Žamberka a pak dále třeba stopem.
Vlak spojení: Vlak vás sice nezaveze do srdce hor, ale slušně vás přiblíží (Ústí nad Orlicí, Letohrad, Žamberk, Rychnov nad Kněžnou,...) a pak můžete využít služeb místních autobusových přepravců.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky