Bývalí manažeři Olympusu dostali podmínku za účetní skandál

03.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. července (ČTK) - Japonský soud dnes odsoudil tři bývalé manažery výrobce elektroniky Olympus kvůli jejich účasti v účetním podvodu firmy. Všichni tři dostali podmíněné tresty. Podvod se zatajováním ztrát z investic v Olympusu se stal jedním z největších japonských firemních skandálů.

Tokijský okresní soud rozhodl, že bývalý předseda správní rady Cujoši Kikukawa a dva další bývalí manažeři Hisaši Mori a Hideo Jamada porušili zákony o cenných papírech a falšovali účetní výkazy, aby skryli ztrátu firmy z investic v objemu až 1,7 miliardy USD (34,1 miliardy Kč). Všichni tři byli zatčeni loni v únoru a v září u soudu přiznali vinu.

Kikukawa a Hideo byli odsouzeni na tři roky ve vězení a Jamada na dva a půl roku, všichni tři s podmínkou na pět let. Firma Olympus navíc dostala pokutu 700 milionů jenů (139,5 milionu Kč).

Skandál se objevil v roce 2011. Na podvod se zatajováním ztrát z investic ve firmě upozornil bývalý ředitel Michael Woodford. Ten byl propuštěn poté, co upozornil vedení na podezřelé velké platby spojené s minulými akvizicemi.

Skandál měl tvrdý dopad na akcionáře, když firma v reakci na skandál ztratila až 80 procent své hodnoty. Nyní však již vykazuje známky oživení, oznámila velkou reorganizaci a dohodla se na partnerství s firmou Sony. Firma má silnou zdravotnickou divizi a až 70procentní podíl na trhu diagnostických endoskopů. Společnost se již vrátila k zisku a akcie smazaly velkou část svých ztrát, napsaly AP a BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK