Co týden dal? Státní pokladna se úspěšně plní

04.07.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Schodek státního rozpočtu v červnu klesl na 31,5 miliardy korun z květnových 39,8 miliardy Kč. Na meziročním růstu celkových příjmů o 45,3 miliardy Kč na 549,9 miliardy Kč se nejvíce podílely příjmy z EU (o 32,9 miliardy) a inkaso daně z přidané hodnoty (o 12,1 miliardy Kč). Příjem z DPH dosáhl 104,2 miliardy Kč. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Měnový výbor britské centrální banky podle očekávání ponechal svoji měnovou politiku zcela beze změny. Banka nebude pumpovat do ekonomiky nové peníze a ponechala hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Dnešního zasedání se poprvé účastnil nový guvernér Mark Carney.
Více informací

Polská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 2,5 procenta. Krok má podpořit zpomalující domácí ekonomiku.
Více informací

Řecko nemůže včas dokončit plánovanou reformu veřejného sektoru. Očekává však, že se mu se zahraničními věřiteli podaří domluvit na všech dalších zásadních problémech do pondělí, kdy bude zasedat euroskupina. Řekl to agentuře Reuters úředník řeckého ministerstva financí.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) schválila přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti. Banky by podle nich měly držet větší objem kvalitnějšího kapitálu, aby dokázaly lépe ustát neočekávané ztráty. Opatření mají zabránit opakování finanční krize z let 2007 až 2009. Fed ale kromě toho otevřel dveře k ještě přísnějším regulím pro největší americké finanční instituce.
Více informací

Dluhová krize v eurozóně má negativní dopady na atraktivitu eura. Evropská centrální banka (ECB) oznámila, že podíl jednotné evropské měny na globálních devizových rezervách na konci loňského roku klesl na 23,9 procenta z 25,1 procenta v závěru roku 2011. Podle agentury Reuters se tak dostal na nejnižší úroveň od roku 2000.
Více informací

Ceny domů ve Spojených státech v květnu meziročně stouply o 12,2 procenta. Zaznamenaly tak nejprudší tempo růstu za více než sedm let. Oznámila to analytická společnost CoreLogic. Údaje podle agentury AP naznačují, že oživení amerického trhu s bydlením nabírá na síle.
Více informací

Francouzská vláda hodlá během příštích dvou let dosáhnout rozpočtových úspor v objemu kolem 28 miliard eur (zhruba 730 miliard Kč), aby zlepšila stav veřejných financí. Oznámil to francouzský ministr financí Pierre Moscovici.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Na mýtném se za první pololetí letošního roku od kamionů a autobusů vybralo 4,2 miliardy korun. To proti stejnému období loňského roku představuje pokles o téměř 200 milionů Kč (o 4,36 procenta), přestože kamiony na tuzemských zpoplatněných silnicích jezdily častěji než vloni. Vyplývá to ze statistik tuzemského mýtného systému Myto.cz.
Více informací

Prodej osobních aut v prvním pololetí klesl o 14 procent na 80.818 vozů. Červnové registrace se propadly o pětinu. Celkem 62 procent aut nakoupily od ledna do června firmy. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů na dnešní tiskové konferenci.
Více informací

Pojišťovny v Česku v souvislosti s velkou vodou z počátku června evidují 38.900 nahlášených pojistných událostí za 6,7 miliardy Kč. Podle jejich odhadu naroste objem škod na 8,1 miliardy Kč. ČTK to řekla mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Likvidátoři pojišťoven již drtivou většinu škod prohlédli a vyplatili klientům za ně stovky milionů korun.
Více informací

Česko bylo v dohledu nad čerpáním peněz z evropských fondů vůbec nejhorší zemí Evropské unie. S odkazem výroční zprávu Evropské komise za rok 2012 to uvedl Český rozhlas - Radiožurnál.
Více informací

V červnu bylo vyhlášeno 1371 osobních bankrotů, což je o 289 méně než v květnu. Návrhů na osobní bankrot bylo v červnu podáno 1948, proti předchozímu měsíci o 323 méně. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.
Více informací

Zájem o vstup do druhého pilíře penzijního systému se v posledních dnech sice zvýšil, ale žádné fronty se u přepážek bank a pojišťoven netvoří. Klienti mohou u poradců uzavřít smlouvy až do půlnoci, pobočky mimořádně večer otevřené nebudou. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. Lidé starší 35 let majízřejmě poslední možnost vstoupit do druhého pilíře.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v červnu klesl na 31,5 miliardy korun z květnových 39,8 miliardy Kč. Uvedlo to ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší červnový výsledek od roku 2008. Loni v červnu deficit činil 71,7 miliardy Kč. Výsledek za pololetí potvrzuje, že plánovaný deficit tento rok není problém splnit i přes nutnost financovat odstraňování povodňových škod, řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU