Plocha nových skladů a hal v pololetí klesla o víc než pětinu

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Investoři v letošním prvním pololetí v České republice dokončili 97.100 metrů čtverečních nových skladových a průmyslových hal, což je meziročně o 22 procent méně. ČTK to dnes sdělilo sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF). Za celý rok ale odhadlo meziroční nárůst nových průmyslových prostor o víc než čtvrtinu.

Veškeré prostory dokončené v prvním pololetí byly zcela pronajaty ještě před dostavěním. Celkem 94 procent z nových prostor bylo pronajato výrobním společnostem a čtyři pětiny, tedy 77.300 metrů čtverečních, bylo vybudováno pro firmy z automobilového průmyslu.

Největším projektem zkolaudovaným v prvních šesti měsících letoška byla skladová hala o rozloze 27.000 metrů čtverečních, kterou pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto postavil český developer D+D Real. Druhým největším projektem byly dvě haly s celkovou velikostí 12.200 metrů čtverečních postavené v CTParku Hranice pro výrobce autodílů Henniges. V Brně předal novou halu developer VGP společnosti Hartmann Rico, je to první budova nového průmyslového parku VGPark Brno.

V současnosti IRF eviduje takřka 172.000 metrů čtverečních ploch ve výstavbě, z čehož se zhruba 92 procent staví pro konkrétního zájemce. "Vzhledem k těmto údajům by za celý rok 2013 mělo být dokončeno celkem téměř 269.000 metrů čtverečních, což přesáhne úroveň nové výstavby z roku 2012 přibližně o 26 procent," uvedlo sdružení IRF. Celková nabídka průmyslových prostor v České republice tak vzroste na téměř 4,5 milionu metrů čtverečních.

Největší nemovitostí, která má být letos dokončena, je vývojové centrum společnosti FEI v CTParku Brno. Disponovat má podle plánu průmyslovými plochami 33.115 metrů čtverečních a kancelářemi o velikosti 12.215 metrů čtverečních.

Podle informací IRF se na celém území České republiky nachází dalších 1,2 milionu metrů čtverečních průmyslových prostor, jejichž výstavba zatím nebyla zahájena ale bylo pro ně již vydáno stavební povolení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK