Za poznáním do jižních Čech

21.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Celý týden s námi máte možnost putovat po krásách naší republiky. Tentokrát se dostáváme do jižních Čech. Přinášíme vám přehled vstupného do zámků, dopravy, atd…

Téma týdne: Dovolená v ČR nemá chybu

Pro dnešní den se v týdenním putování po krásách naší republiky zastavíme v Jižních Čechách a projdeme si zajímavá místa na Šumavě.

Jižní Čechy

Na jihu Čech je možno navštívit mnoho zajímavých míst. Příkladem může být zámek Hluboká, Rožmberk nebo Český Krumlov či město Tábor, České Budějovice a další...

Ubytování seženete jak v hotelech či penzionech, tak i v kempech. Ceny se odvíjejí od místa, které si vyberete. Například v Českém Krumlově, v penzionu Ingrid seženete pokoj za 700Kč na noc.

Doprava

Auto z Prahy je nejlepší zvolit cestu okolo Benešova přes Tábor do Českých Budějovic. Vyjedete-li z Brna, pak je dobré jet přes Jihlavu až do Českých Budějovic, odkud již můžete pokračovat do cílového místa.
Autobus – pojedete-li z Prahy do Budějovic, pak budete potřebovat nejenom dvě a půl hodiny vašeho času, ale i cca 120Kč. Z Brna se do Budějovic dostanete přímým autobusem zhruba za 170Kč a cesta vám bude trvat přes čtyři hodiny.
Vlak – v případě, že vyjedete z Prahy, připravte si 126Kč s kartou Z a 204Kč bez použití. Z Brna do Budějovic se nedostanete dříve než za čtyři a půl hodiny. Cena je pak 168Kč s použitím karty Z a 274 bez použití. 

Hrady

Když se řekne „hrady a zámky jižních Čech“, mnozí z nás si jistě představí Hlubokou nad Vltavou a Český Krumlov. Je zde ale i spousta dalších zajímavých míst, mezi ně jistě patří Červená Lhota či Rožmberk. Jak vysokou částku ale budete potřebovat na prohlídky těchto památkových objektů?

Památkový objekt Plné vstupné Snížené vstupné
Hluboká nad Vltavou - hlavní trasa a zbrojnice 90Kč 50Kč
Český Krumlov - 1. trasa (pokoje, obrazárna, sál) 90Kč 50Kč
Ceský Krumlov - 2. trasa (interiéry z 19. století) 70Kč 40Kč
Červená Lhota 60Kč 30Kč

Zdroj: www.pamatky-jc.cz

Budete-li cestovat i s dětmi, jistě nesmíte vynechat zámky, které nabízejí rodinné vstupné. Jedná se o:

Památkový objekt Rodinné vstupné
Nové Hrady 140Kč
Rožmberk 200Kč
Zvíkov 110Kč

Zdroj: www.pamatky-jc.cz

Několik základních údajů o Šumavě

Největší chráněnou oblastí v Čechách je právě Šumava, která zabírá celkem 163.000 ha. Je zde několik přírodních rezervací, z nichž nejznámější je Boubínský prales.
Šumava poskytuje nepřeberné množství sportovního vyžití nejenom v zimně, ale i v létě. Zdejší kraj přímo vybízí k načerpání ztracené energie a uklidnění nervů, a to ať v lyžařských centrech (Špičák, Železná Ruda, Churáňov, …) nebo na některé z turistických tras či naučné stezce, kterých je zde mnoho.

Rozhledna

Snad ten nejkrásnější výhled na Šumavu i do Bavorska se naskýtá z vrcholu rozhledny Pancíř (1214 m.). Jestliže bude v době vašeho výletu jasné počasí, spatříte i Alpy. Sedačková lanovka, která sem vede, vám převeze i kola. V provozu je denně od 9:00 do 16:00. Ceník naleznete v tabulce:

Dospělí Dítě
Špičák - Pancíř 45Kč 25Kč
Špičák - Pancíř a zpět 60Kč 40Kč

Řeky

Nejvíce vyhledávanou řekou pro rekreační sjezd je v naší republice Vltava. Na ní během dne potkáte desítky dalších nadšenců, kteří se nechávají unášet proudem nebo těch, kteří používají dokonce i pádla pro přepravu z místa na místo. Řeku je možno sjíždět od Lenory až po Lipno a dále pak od Vyššího Brodu do Českých Budějovic. Další se nabízí řeka Otava, a to se sjízdností od Čeňkovy Pily a řeka Blatnice ze Záblatí. Pro ty zdatnější vodáky jsou zde řeky Vydra a Křemelná. Během sjíždění Vltavy se můžete ubytovat v kempech, kterých cestou potkáte několik.

Akce na Šumavě

České dráhy připravují jízdy historických vlaků s parní lokomotivou. Vlaky jezdí od 3.7. do 22.8. každou sobotu a neděli po trase Nové Údolí – Černá v Pošumaví a zpět. K soupravě je přiřazen i speciální vůz pro přepravu kol. Jízdenky můžete dostat pouze ve vlaku a platí zde zvláštní jízdné, které je od 25Kč.

Doprava

Autoz Prahy se vydáme na Šumavu dostaneme po silnici č. 4 přes Strakonice, Vimperk a chcete-li například do Horní Plané, pak musíte odbočit na silnici č. 39. Touto cestou se dostanete až k vodní nádrži Lipno. Pojedete-li z Brna, pak musíte přes Jindřichův Hradec, Třeboň, České Budějovice a Český Krumlov.
Autobus – do Horní Plané jezdí autobus z Prahy s přestupem v Českým Krumlově. Cena je cca 166Kč a cesta trvá přes pět hodin. Vyjedete-li z Brna, pak strávíte zhruba ve čtyřech autobusech přes šest hodin a zaplatíte okolo 200Kč. Vše ale záleží na spojení, které si vyberete.
Vlak – rozhodnete-li se cestovat Českými dráhami, pak musíte na hlavním nádraží v Praze nasednout do vlaku směr České Budějovice a tam přestoupit na „osobák“ směr Volary. Zhruba za pět hodin budete na místě a tato cesta vás vyjde na 168Kč s použitím karty Z nebo na 274Kč obyčejného jízdného. Z Brna pak bude cesta trvat přes sedm hodin a zaplatíte 318Kč s použitím karty Z a 196Kč bez použití karty.
Také je samozřejmě možno použít kombinaci vlaku a autobusu.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky