Jak efektivně zlepšit angličtinu?

21.07.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Chcete rychle a levně zdokonalit vaši angličtinu? Zkuste "zabrousit" na některé české internetové stránky! Výuka může být i zdarma. Jinak se vrhněte také na četbu a sledování filmů v originále.

Čím více se bude přibližovat konec prázdnin, tím více bude řada z vás čtenářů opět uvažovat o volbě toho správného jazykového kurzu. Jazykem číslo jedna zůstane (nejen na školách, ale i v praxi) i v příštím školním roce zcela jasně angličtina. Učit se ji můžete nejen z velkého počtu učebnic pro samouky, ale také ve stále větším počtu jazykových škol doma i v zahraničí, prostřednictvím multimediálních výukových programů na CD nebo na internetu. Největší význam pro zdokonalení jazyka mají pobyty v cizí zemi. Důležité přitom ale je, abyste tam skutečně komunikovali anglicky a ne jinou cizí řečí (polsky, slovensky a podobně) nebo v tom nejhorším možném případě česky.

Studium v zahraničí, byť se stává rok od roku dostupnějším, stále stojí desetitisíce korun. Záleží, jak dlouho, jak intenzivně a v jakém místě či škole se chcete vzdělávat. Měsíční studijní pobyt v Anglii či Irsku vyjde cca na 40 - 50 tisíc korun. Levněji lze studovat na Maltě. Pro ty z vás, kteří nemůžete nebo nechcete nabídky zahraniční formy výuky využít, máme levnější (byť méně efektivnější) alternativy. "Doporučoval bych zaplatit si soukromého lektora, sledovat filmy v originále a číst cizojazyčné texty," radí lektor a vydavatel internetových stránek Konverzace.CZ Tomáš Zach. Ostatní způsoby výuky podle něj zvládají naučit pouze gramatiku a pasivní znalost jazyka. "Aktivní znalost jazyka nelze praktikovat ve třídě o více než třech lidech. Vždy se ke slovu dostanou jen ti nejdravější," vysvětlil Tomáš Zach. Výhodou individuálních kurzů je, že můžete mnohem více rozhodovat o náplni a průběhu výuky. Problém naopak spočívá v tom, jak ve spleti nabídek najít lektora, který by měl potřebné znalosti a zkušenosti a vám by vyhovoval. Zkuste se v této souvislosti obrátit na známé, kteří individuální kurzy využívají, obejděte jazykové školy ve vašem městě, ptejte se, zda by vám lektoři nedali ukázkovou hodinu. 

Angličtinu se lze výhodně (v některých případech i zcela zdarma) učit také po internetu. Studovat můžete vlastním tempem v době, kterou si sami zvolíte. K dispozici jsou kurzy pro různé jazykové úrovně, testy či kvízy. Zaregistrovat se můžete klidně už po přečtení tohoto článku. "Studium po internetu je vhodné pro lidi, kteří se chtějí jazyk začít učit, respektive se k učení navrátit. Ocení ho případně i studenti zvažující změnu způsobu výuky, například ze samostudia na soukromého lektora," říká Tomáš Zach z internetových stránek Konverzace.CZ. Internetovou metodu výuky experti doporučují hlavně repetentům studia jazyka, případně mladým lidem, kteří již byli vtaženi do pracovního poměru a trpí nedostatkem času.

"Výuka pouze po internetu ovšem není tak efektivní. Doporučujeme ji kombinovat s lekcemi s lektorem," poradila marketingová manažerka Caledonian School Monika Fintorová. Doma se tedy student učí slovíčka, procvičuje poslech a výslovnost, sleduje digitální videozáznamy. Po určitém časovém úseku potom následuje vyučovací hodina vedená učitelem. "Tato hodina má funkci opakovací a výukovou. Jejím smyslem je prohloubení a upevnění gramatických a lexikálních znalostí získaných z internetu a ze softwaru," sdělila Monika Fintorová.


Kde všude se můžete učit angličtinu?

  • individuálně (s nebo bez lektora)
  • na základní, střední či vysoké škole 
  • na jazykové škole doma či v cizině
  • prostřednictvím televizních kurzů (například v sobotu dopoledne na ČT2) 
  • prostřednictvím rozhlasových kurzů (například každý všední den ráno na BBC) 
  • v rámci pobytu v zemi s anglickým jazykem 
  • v rámci jazykového kurzu v zaměstnání 
  • pomocí multimediálního počítačového jazykového výukového programu (například Langmaster) 
  • na internetu 
  • v rámci korespondenčních kurzů


Kde například se můžete učit anglicky na internetu?

Kde sídlí nejbližší jazyková škola?

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát