Agentura Fitch snížila rating evropského záchranného fondu EFSF

15.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Ratingová agentura Fitch dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti evropského záchranného fondu EFSF z nejvyšší možné známky AAA o jeden stupeň na AA+. Reagovala tak na páteční zhoršení ratingu Francie, která je hned po Německu nejdůležitějším garantem fondu.

Záchranný fond EFSF je předchůdcem současného fondu eurozóny ESM. Fondy založily evropské země kvůli pomoci zemím, které se octnou ve finančních potížích. EFSF nemá sám o sobě žádný kapitál. Musí si tak zajišťovat úvěry, za které ručí silné státy eurozóny. Získané peníze pak fond půjčuje slabším členům eurozóny.

Fitch byla poslední ze tří hlavních ratingových agentur, u které měl EFSF nejvyšší známku. Agentura Standard & Poor's snížila své hodnocení na druhý nejvyšší stupeň na počátku loňského roku a agentura Moody's ji následovala loni v prosinci.

Fitch v pátek snížila rating Francie o jeden stupeň na známku AA+. Své rozhodnutí agentura zdůvodnila nejistým ekonomickým výhledem Francie v důsledku krize v eurozóně. Francie rovněž podle Fitch potřebuje zavést strukturální reformy.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a také na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je tím je i pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK