Co týden dal? Sazby hypoték jsou na novém minimu

19.07.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná úroková sazba hypoték v červnu dále klesla na 2,95 procenta, a dostala se tak opět nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Ratingová agentura Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti evropského záchranného fondu EFSF z nejvyšší možné známky AAA o jeden stupeň na AA+. Reagovala tak na páteční zhoršení ratingu Francie, která je hned po Německu nejdůležitějším garantem fondu.
Více informací

Ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil ministerstvu financí, aby dojednalo s Českem splacení zbývajícího dluhu osmi milionů dolarů (159,2 milionu korun), který má Moskva u Prahy ještě z dob existence Sovětského svazu. Podle ruských webů o tom informovala tisková služba vlády s tím, že by Rusové ve skutečnosti měli zaplatit jen 80 procent z uvedené částky.
Více informací

Míra inflace v eurozóně se v červnu zvýšila na 1,6 procenta z květnových 1,4 procenta. V celé Evropské unii byla inflace 1,7 procenta, zatímco v květnu činila 1,6 procenta.
Více informací

Evropská komise navrhuje omezit výši poplatků, které si banky účtují za pracování transakcí uskutečněných platebními kartami. V případě plateb debetní kartou byl měl být poplatek nejvýš 0,2 procenta hodnoty transakce a u kreditních karet 0,3 procenta. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na návrh zákona, který má k dispozici. Oficiálně má být návrh představen příští týden.
Více informací

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia prodal ve druhém čtvrtletí méně přístrojů, než se čekalo, i když proti prvnímu kvartálu prodej bývalé jedničky na světovém trhu silně stoupl. Ztráta Nokie se výrazně snížila, tržby ale stále prudce klesají.
Více informací

Čistý zisk americké banky Morgan Stanley ve druhém čtvrtletí stoupl v meziročním srovnání o 42 procent na 802 milionů dolarů (15,9 miliardy Kč). Ke zlepšení přispěly nejvíce výnosy divize investičního bankovnictví včetně obchodování s cennými papíry a jejich úpisu, sdělila dnes společnost.
Více informací

Francouzský parlament dnes schválil rozsáhlou reformu bankovního sektoru, která má pomoci předcházet finančním krizím a lépe bránit zájmy daňových poplatníků. Nový zákon podle agentury DPA například nařizuje bankám, aby oddělily rizikové obchodní aktivity od tradičních úvěrových operací.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Platební morálka firem zůstala ve druhém čtvrtletí na stejné úrovni jako na počátku roku. Zatímco loni zaplatili odběratelé faktury v průměru za 75 dní, v prvním i druhém čtvrtletí to bylo za 77 dní. Firmy platí své závazky za téměř dvojnásobnou dobu ve srovnání s Německem a jejich platební morálka je tak stále na úrovni krizového roku 2009. Vyplývá to z pravidelné analýzy ČSOB Factoring.
Více informací

Dlouholetý růst dovozu polských potravin do ČR se letos prakticky zastavil, v květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta. Od ledna do května byly dovezeny z Polska potravinářské výrobky v hodnotě 8,55 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku o 0,6 procenta víc. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu dále klesla na 2,95 procenta, a dostala se tak opět nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v květnu, kdy byla průměrná sazba 2,96 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Úřad práce ČR chyboval ve více než stomilionovém tendru na zlepšení politiky zaměstnanosti v projektu Absolventi a praxe. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr vítěze, Úřad práce musí nabídky firem posoudit znovu.
Více informací

Avizovaná kontrola hospodaření Českých drah začíná. Nový ministr dopravy Zdeněk Žák se chce v nejbližší době sejít s nově jmenovaným řídicím výborem ČD, ve kterém vláda na jeho návrh obměnila čtyři členy, a připravit detailní kontrolu státního dopravce.
Více informací

Opravy vodovodních a kanalizačních přípojek pod veřejným prostranství bude i nadále hradit provozovatel veřejné sítě. Rozhodla tak Poslanecká sněmovna, když schválila vládní novelu zákona o vodovodech a vypustila z ní kritizované ustanovení, které povinnost platit opravy přenášelo na vlastníky přípojek, tedy hlavně na občany.
Více informací

Cena pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dál stoupla. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 40 haléřů na průměrných 36,82 koruny za litr a nafta o 29 haléřů na 36,24 koruny za litr.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU