Ceny realit na Kypru kvůli krizi prudce klesají

23.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 23. července (ČTK) - Ceny obytných i kancelářských realit na Kypru zaznamenaly ve druhém čtvrtletí nejprudší pokles za dlouhou dobu. Dřív silně rostoucí realitní trh ostrova se hroutí kvůli ekonomické a finanční krizi a nedostatku peněz v důsledku zásahu mezinárodních věřitelů proti kyperským bankám. Plyne to z dnešní zprávy kyperské pobočky britské realitní organizace Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), která mimo jiné sleduje trendy na realitním trhu ve světě.

Ceny bytů na Kypru ve druhém čtvrtletí klesly meziročně v průměru o 12,6 procenta a hodnota kancelářských realit klesla o 23,3 procenta. Byl to nejvýraznější propad nejméně od roku 2009, kdy RICS začala tyto údaje sledovat a pravděpodobně za mnohem delší dobu. V minulém desetiletí totiž reality na Kypru díky vstupu země do Evropské unie výrazně zhodnocovaly.

Kypr se kvůli ztrátám svých bank ocitl počátkem roku na pokraji bankrotu a v březnu se dohodl s EU a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném úvěru v sumě deseti miliard eur (260 miliard Kč). Výměnou země musela zavřít jednu ze svých velkých bank a zabavit část úspor nad pojištěných 100.000 eur. Přístup k penězům v bankách je na ostrově stále omezený.

"Trh se bude rozhodně dál zhoršovat a bude to ještě rychlejším tempem než dosud. Nejsou tady k dispozici úvěry a peníze v bankách jsou zablokované," řekl agentuře Reuters Pavlos Loizou z kyperské pobočky RICS.

Kyperský realitní trh není na náhlé cenové propady zvyklý. Ceny nemovitostí na ostrově v minulém desetiletí s podporou zahraniční poptávky a vysoké nabídky bankovních úvěrů nepřetržitě rostly. V období kolem vstupu Kypru do EU v roce 2004 se ceny realit ve dvou vlnách zvýšily o celkem 150-200 procent, odhadl Loizou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK