Hledáme letní brigádu na poslední chvíli

26.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Na první pohled se může zdát, že na hledání letní brigády je pozdě. Není. I teď je na trhu práce dostatek pracovních příležitostí i pro studenty a dočasné brigádníky. Kde ale nabídku hledat?

Téma týdne: Vyděláváme o prázdninách

Léto máme spojené s dovolenou a odpočinkem. Dovolená = cestování a k cestování potřebujeme dostatek financí. A co když je nemáme? Když jsme zaměstnaní, je to špatné. Šéf nám asi pro nic za nic nepřidá a že bychom po večer chodili do druhého zaměstnání je nereálné. Neplatí to však pro všechny. Studenti (především vysokoškolští) mají obvykle v létě 3 měsíce prázdnin a vedle studia si většinou přivydělávají. "Zatímco během školního roku stále ve větší míře hledají studenti spíše brigády, při nichž by získali praxi pro budoucí pracovní uplatnění, před létem většina studentů chodí na brigády hlavně proto, aby si vydělala a pak si mohla užít prázdnin," říká Jiří Navrátil ze společnosti LMC, která provozuje portál www.jobs.cz.

Tak se léto stává pro studenty časem brigád. Nároky současných studentů jsou poměrně vysoké (mobilní telefon, elektronika, zábava,...) proto nezbývá, než se alespoň část prázdnin věnovat vydělávání peněz. Je dobré čas prázdnin rozdělit na vydělávání a čas utrácení. "Ze zkušenosti víme, že valná většina studentů uvažuje: první měsíc (červenec) budu pracovat a druhý použiji vydělané peníze," dodává Navrátil. Zde by mohl nastat problém. Když takto bude uvažovat většina studentů, v červenci bude problém brigádu sehnat a v srpnu bude nabídka podstatně větší. "Pokud tento postup obrátíte, získáte konkurenční výhodu," doporučuje dále Jiří Navrátil.

Aktuální nabídky brigád
Situace na trhu letních brigád je velmi dobrá. "Ano, brigádu není problém sehnat, i v srpnu ještě budou," tvrdí Ivana Martincová manažerka INDEX PLUS. Léto je podle Navrátila dokonce na hledání brigád díky sezónním pracem podstatně lepším obdobím než jiné měsíce. "Nabídek studentských brigád je v těchto letních měsících více než v průběhu roku."

Kde hledat
Samotnému rozhodnutí jakou práci si v létě zvolit předchází hledání informací. Tento týden vás proto budeme v rubrice FinTriky informovat nejen kde brigádu hledat, ale hlavně kde si vyděláte nejvíce, jakou smlouvu se zaměstnavatelem uzavřít, jak vypočítat vaší čistou mzdu a jaké má výhody brigáda v zahraničí.

Kde jinde hledat nabídku brigád než na internetu. A když na internetu, pak je dobré se spojit s nejlepšími. Mezi nejlepší internetové portály, kde lze najít širokou nabídku brigád po celé republice patří server Jobs.cz. "Největší nabídku brigád lze nalézt na serveru pracovních příležitostí www.jobs.cz v rubrice brigády," chlubí se Navrátil. "Každý den sem přichází v průměru 200 nových nabídek z celé republiky a ze zahraničí," dodal. Také na portálu www.indexplus.cz najdete denně mnoho novinek. Konkrétní návod jak postupovat vysvětluje Ivana Martincová "Pokud si student vybere nějakou konkrétní brigádu, musí k nám přijít osobně, pak dostane konkrétní informace o nabízené práci."

Závěr
Pokud brigádu zatím nemáte a potřebujete si nějakou tu korunu vydělat, začněte rychle hledat. čím dříve, tím lépe! A nezapomeňte, že Studentské centrum vám přináší pořád nejčerstvější a nejaktuálnější informace!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky