Převod ordinací na s.r.o.: pozor na podvodníky

26.07.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Lékaři převádí své ordinace na společnosti s ručením omezeným. Tato forma podnikání má totiž hned několik výhod. Například, že lékař ručí pouze majetkem společnosti. Když zkrachuje, nemusí se bát o svůj dům nebo auto. Kritici ale upozorňují, že se na převodu přiživují neseriozní firmy.

V České republice je nyní registrováno zhruba dvaadvacet tisíc lékařů, necelá třetina už převedla své ordinace na společnosti s ručením omezením. Umožnila jim to legislativa platná od dubna 2012. Forma podnikání formou právnické osoby umožňuje lékařům například zaměstnat další lidi. „Ti mohou doktora v nepřítomnosti zastoupit,“ řekla Kristýna Augustínová z brněnské advokátní kanceláře specializující se na převod ordinací.

Další změnou je způsob účtování služeb. Výnosem se stává také pohledávka za zdravotní pojišťovnu či pacienta, který neuhradil regulační poplatek. „Ordinaci jsem už převzala ve formě s.r.o. a od začátku mně vede účetnictví finanční poradce. U této formy podnikání je totiž podvojné účetnictví, které je složité,“ uvedla například lékařka Ivana Vašíčková z Ostravy. Místopředsedkyně Sdružení ambulantních specialistů Marie Duřpektová upozornila, aby si každý dobře spočítal, zda se s.r.o. vyplatí. Sama má ordinaci v Brně a o převodu neuvažuje. „Udělala se tomu velká kampaň a změnu formu podnikání začaly nabízet neseriozní firmy, každý by si měl dávat pozor,“ upozornila Duřpektová.

Kartotéka zůstává u lékaře

V jihomoravském kraji už změnily formu podnikání zhruba čtyři stovky lékařů, v Moravskoslezském přes dvě stovky. „Je to současný trend. Možná, že v našem kraji je patrnější než jinde,“ uvedla mluvčí jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Lékař Milan Kasal z Holic na Pardubicku upozornil ještě na jednu výhodu podnikání s ručením omezením. „Můžu ordinaci prodat, aniž bych musel kartotéku pacientů odevzdat na úřadě. A navíc si můžu dát více věcí do nákladů,“ poznamenal Kasal, který už převod na s.r.o. zvládl.

Právníci upozorňují, že změna forma podnikání zpravidla trvá několik měsíců. V průměru asi tři, záleží na ochotě úředníků. Proto je důležité uvažovat o změně s časovým předstihem. Nutné je několik kroků:

  • Založení společnosti s ručením omezením
  • Uzavření nové nájemní smlouvy mezi pronajímatelem a s.r.o.
  • Vyřízení výpisu z obchodního rejstříku a provozního řádu
  • Registrace nového zdravotnického zařízení
  • Podání příslušných žádosti na magistrát nebo krajský úřad
  • Po obdržení registrace zařízení je nutné požádat obchodní soud o změnu předmětu podnikání na nestátní zdravotnické zařízení v příslušném oboru
  • Domluvení se zdravotnickými pojišťovnami na nových smlouvách

Autor článku

Michaela Malátná

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT