Co týden dal? Letos si lidé půjčili na bydlení téměř 72 miliard

26.07.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Banky v Česku v prvním pololetí poskytly občanům 44 154 hypotečních úvěrů za celkem 71,8 miliardy korun, což byl meziroční nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů o téměř 20 procent. Co stálo za růstem zájmu o hypoteční úvěry se dočtete v pravidelném přehledu nejdůležitejších událostí týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Úředníci, kteří pracují pro ministry financí eurozóny umožnili vyplatit další peníze ze záchranného úvěru pro Řecko. Sdělily to zdroje z eurozóny, na které se odvolává agentura Reuters. Další část finanční pomoci prý do Řecka zamíří po schválení v jednotlivých členských státech v pondělí. Země má celkem dostat zhruba 5,8 miliardy eur (150,2 miliardy Kč).
Více informací

Japonská společnost Toyota Motor si v prvním pololetí udržela pozici největšího světového prodejce automobilů. Souboj automobilek o tento titul byl však opět o něco ostřejší. Konkurenčním výrobcům General Motors (GM) a Volkswagen se totiž dařilo zvýšit odbyt, a General Motors tak podle agentury DPA ve druhém čtvrtletí svého japonského konkurenta mohl předstihnout.
Více informací

Americká prokuratura obvinila investiční fond SAC Capital Advisors z podvodů. Podle žaloby, které předcházelo téměř sedmileté vyšetřování, vydělala jedna z nejznámějších firem na Wall Street nelegálně stovky milionů dolarů.
Více informací

Ekonomiku eurozóny stále podkopávají rozpočtové škrty. Evropská centrální banka (ECB) tak možná bude muset přikročit k dalšímu snížení úrokových sazeb i k nekonvenčním opatřením na podporu hospodářského růstu. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF).
Více informací

Britská ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní růst na 0,6 procenta, dvojnásobné tempo proti prvnímu čtvrtletí. Posílily ji výdaje spotřebitelů i podniků. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,4 procenta, nejvíce od počátku roku 2011.
Více informací

Podnikatelská nálada v Německu se v červenci třetí měsíc za sebou zlepšovala. Výsledky průzkumu, které zveřejnil výzkumný institut Ifo, naznačují, že největší evropská ekonomika po slabém výkonu na začátku letošního roku nabírá na síle. Na německé ekonomice je závislá řada českých firem.
Více informací

Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech vzrostl v červnu na pětileté maximum a zaznamenal nejvyšší meziroční přírůstek za 21,5 roku. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA naznačují, že americký trh obytných realit nadále roste a zatím příliš nepociťuje tlak zvýšených hypotečních úroků.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Majitelé fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v roce 2010 budou i v dalších letech odvádět takzvanou solární daň. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták. Původně měla platnost daně, která činí 26 procent, skončit na konci letošního roku. Vláda ale ve čtvrtek rozhodla o jejím prodloužení, zároveň však snížila sazbu na deset procent. Solární sdružení proti takovému kroku protestují.
Více informací

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 získali k začátku července 440,5 miliardy korun. Jde o 55,2 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Ve své zveřejněné monitorovací zprávě za červen o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj.
Více informací

Ruský miliardář Vladimir Jevtušenkov, který ovládá mocnou finanční skupinu AFK Sistěma, zvažuje převzetí největší české telekomunikační společnosti Telefónica Czech Republic. Sám Jevtušenkov to oznámil v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Uvažuje i o jiných možnostech rozšíření svého telekomunikačního byznysu, návrhy prý pečlivě studuje.
Více informací

Banky v Česku v prvním pololetí poskytly občanům 44.154 hypotečních úvěrů za celkem 71,8 miliardy korun, což byl meziroční nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů o téměř 20 procent. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Růst hypotečního trhu zrychlil ve druhém čtvrtletí.
Více informací

Vláda schválila navýšení letošního rozpočtu ministerstva zemědělství úřadu o 2,1 miliardy korun. Peníze jsou určeny na odstranění škod po letošních povodních. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman. Peníze by podle Tomana mělo ministerstvo získat mimo jiné z rezerv rozpočtu.
Více informací

Průměrné stáří osobních aut registrovaných v Česku v letošním prvním pololetí poprvé od konce roku 1998 přesáhlo hranici 14 let. Zvýšilo se z loňských 13,9 roku na 14,06 roku, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu.
Více informací

Největší tuzemské telekomunikační firmě Telefónica klesly v prvním pololetí konsolidované výnosy z podnikání o pět procent na 23,9 miliardy Kč. Provozní zisk OIBDA se snížil o desetinu na 9,1 miliardy Kč. Firma to oznámila v tiskové zprávě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU