Co týden dal?

23.07.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn nejzajímavějších událostí nejen ze světa a z domova, ale i z našeho serveru za právě uplynulý týden.

Posledních 7 dní ve světě

Zástupce španělských socialistů Josep Borrell byl v úterý zvolen prezidentem Evropského parlamentu. Do funkce se dostal díky dohodě dvou největších politických stran.

ČR by měla příští rok do rozpočtu EU odvést 958 milionů eur a naopak ze společné pokladny získat 1,2 až 1,3 miliardy eur. ČR již do společného rozpočtu EU poslala přes 6 miliard korun. Ministerstvo financí do Bruselu každý měsíc odesílá přibližně dvě miliardy korun, první stovky milionů poslali rovněž celníci. Celkem by ČR letos mělo odvést téměř 17 miliard korun a získat může až o 12 miliard korun více.

Pokud se ČR už záhy rozpočtově neukázní, mohl by ji stihnout tvrdý trest. Podle návrhu nových pravidel finanční perspektivy EU na roky 2007-2013 by mohla přijít o peníze z Kohezního fondu. To by ohrozilo například výstavbu silnic a dálnic či velké ekologické projekty, které fond spolufinancuje.

A teď trošku odlehčení - Fotbalový míč, kterým David Beckham přestřelil během penaltového rozstřelu na Mistrovství Evropy branku Portugalců, byl ve čtvrtek vydražen za 28.050 eur.

Posledních 7 dní u nás

Prezident Václav Klaus v pondělí vyhlásil volby do Senátu, jež se budou konat ve dnech 5. a 6.listopadu. Na stejný termín prezident stanovil i termín pro volby do krajských zastupitelstev.

Odstupující kabinet Vladimíra Špidly ve středu stanovil první obrysy návrhu státního rozpočtu pro rok 2005 s doporučením, aby schodek nepřesáhl dříve oznámených 94 miliard korun.

Staronová koalice sociálních demokratů, lidovců a unionistů chce podepsat dohodu o fungování budoucí vlády 1.srpna. Oznámil to v pátek úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross po jednání představitelů koalice.

Vládní koalice nominuje odstupujícího premiéra Vladimíra Špidlu do nově formované Evropské komise. Oznámil to v pátek úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross.

V ČR se ve čtvrtek objevil 13. případ tzv. nemoci šílených krav (BSE). Nakažená je pětiletá kráva z firmy ZEAS v Podhorním Újezdu na Jičínsku. Podezření potvrdí ještě jedny testy, jejichž výsledky budou známy příští týden.

Posledních 7 dní na našem serveru

Stejně jako v minulých týdnech, tak i v tom posledním, jsme pro vás připravili další daňové formuláře. Tentokrát se jedná o silniční a spotřební daň předělané do formátu XLS, které máte možnost vyplnit přímo u vás v počítači a poté vytisknout.

Chcete rychle a levně zdokonalit vaši angličtinu? Zkuste "zabrousit" na některé české internetové stránky! Výuka může být i zdarma. Více informací na toto téma najdete ve Zpravodaji na našem Studentském centru.
 
Víte, že nejen Vysoká škola ekonomická vychovává exportní odborníky?

Vyrážíte na dovolenou do zahraničí a berete si s sebou platební či kreditní kartu? Tak se o ni dobře starejte! Její ztráta vám může v zahraničí způsobit velké starosti. Proto jsme pro vás  připravili 13 dobrých rad, které vám pomohou vyhnout se problémům aneb Co dělat, když chci chránit svoji platební kartu na dovolené.

Tápete, proč vlajka Evropské unie nemá 25 hvězdiček (tedy tolik, jaký je počet členských zemí)? Proč tomu tak je, vám vysvětlujeme na této stránce.

V sekci Interview je pro vás připraven nový zajímavý rozhovor s Lubomírem Ježkem, ředitelem pro vnější vztahy a mluvčím Tipsportu, na téma: "Letní sázení". Přejeme vám příjemné čtení.

On-line prodej

Prodejní centrum: Uzavřete smlouvu on-line - rychle a výhodně!

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady
Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev.
Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!!

TIP: Ke smlouvě stavebního spoření Wüstenrot získají mladí ve věku od 14 do 26 let mezinárodní slevovou kartu ISIC nebo ALIVE na jeden rok.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti bankovnictví.

Otázka: „Přeji dobrý den, prosím o informaci do jaké výše jsou ze zákona pojištěny vklady na termínovaných, spořících atd.účtech. Dále bych rád alespoň zkráceně věděl, co toto pojištění znamená v případě krachu fin.instituce.“

Odpověď: „Dobrý den. Fond pojištění vkladů (FPV) vyplácí oprávněným osobám náhrady vkladů u bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen, které nejsou schopny dostát svým závazkům za zákonných a smluvních podmínek. Podle současného znění zákona jsou pojištěny veškeré…“

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky

Čas dovolených je již sice v plném proudu, přesto se stále najde dost těch, kteří letos zatím na dovolené nebyli a přemýšlí, kam že by ještě mohli vyrazit. Co takhle poznat krásy České republiky? Vždyť "Dovolá v Česku nemá chybu". Ve Fintricích tohoto týdne si můžete přečíst spoustu zajímavých informací o cenách ubytování a stravování, o cenách dopravy, kulturních i sportovních akcí a mnoho dalšího ze všech koutů naší vlasti.

Anketa

Současná politická situace v České republice je tématem číslo jedna. Proto jsme se vás tento týden ptali: Věříte, že Stanislav Gross sestaví vládu nezávislou na KSČM?.

Hlasování bylo v průběhu celého týdne velice nerozhodné. O pouhé jedno procento vyhrála ta skupina lidí, kteří Stanislavu Grossovi věří a myslí si, že se mu vládu bez KSČM nakonec přece jen podaří sestavit (36 ). V těsném závěsu je však skupina skeptiků, kteří si myslí, že se tak nestane a ve vládě nakonec komunisté zasednou (35 %). Podstatná je však i ta skupina hlasujících, kteří se raději nechají překvapit (29 %).

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU