Crestyl: Nových bytů se letos v Praze prodalo 2735

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - V Praze se za první pololetí prodalo celkem 2735 nových bytů, což je mírný meziroční nárůst o 113 bytů. Bytů v nabídce bylo na konci pololetí celkem 6182 v 356 projektech. To je meziročně o 18 procent méně. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Crestyl, kterou má ČTK k dispozici.

"Počet prodaných bytů stále roste, a protože v posledních letech jich nebylo dokončeno tolik jako dříve, klesá i celková nabídka volných bytů. To se ale brzy stabilizuje, protože se začalo více stavět - předpokládáme, že v tomto i v příštím roce se v Praze postaví přes 4000 nových bytů," uvedl obchodní ředitel skupiny Crestyl Radim Sayed.

Z bytů v nabídce byla dokončena zhruba třetina, 21 procent nabízených bytů má být dokončeno do jednoho roku a zbytek ještě později.

Developeři v Praze podle Crestylu dokončili během prvního pololetí celkem 1526 nových bytů, do konce roku by jejich počet měl vzrůst na 4271. "Z našich údajů vyplývá, že 68 procent všech dokončených bytů developeři již prodali. Z bytů, které se ještě tento rok dokončí, mají firmy kupce již pro 71 procent z nich a předprodejem je zajištěna i více než polovina bytů, které se postaví za rok," doplnil Sayed. Dodal, že takzvaných ležáků, tedy bytů dokončené před více než dvěma lety, je devět procent z nabídky.

Průměrná cena nabízených bytů je podle analýzy 65 tisíc korun za metr čtvereční, mezi prodanými byty dominují ty s cenou mezi 50 a 60 tisíci korun za metr čtvereční.

Oživení pražského realitního trhu v letošním roce potvrzují i další společnosti. Například Ekospol před nedávnem informoval, že podle jeho analýzy se v prvním pololetí v Praze prodalo 2369 bytů, což je meziroční nárůst o 36 procent. Podle Trigemy, která pražský trh s byty také monitoruje, dosáhl růst prodejů v prvních třech měsících letošního roku dokonce 80 procent, když se prodalo 1315 nových bytů. Analýzy společnosti Skanska Reality mluví o 25procentním nárůstu a 1279 prodaných bytech v prvním čtvrtletí. Rozdílná čísla způsobuje odlišná metodika výzkumu, kterou jednotlivé společnosti používají.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK