Hornické odbory chtějí, aby OKD získala zpět byty na Ostravsku

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Byty na Ostravsku, které vlastní společnost RPG Byty, by se měly vrátit do majetku těžební společnosti OKD, které patřily v minulosti. Dnes k tomu vyzval předseda hornických odborů Jan Sábel. Podle něj by následně měli zaměstnanci OKD dostat možnost tyto byty za "slušnou cenu" získat do osobního vlastnictví. Spor o byty se vede již několik let. Majitelé požadují jejich odkoupení, firma je ale prodávat nehodlá. Její aktuální vyjádření ČTK zjišťuje.

RPG Byty spravuje zhruba 44.000 bytů v Moravskoslezském kraji. Byty získala od své mateřské firmy RPG Industries spoluvlastněné finančníkem Zdeňkem Bakalou. RPG Industries je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což neudělala.

"Hodnota těch bytů se může pohybovat kolem 20 až 40 miliard korun. Je to obrovský majetek, který byl vyveden z této společnosti a myslím si, že ... by měla firma udělat všechno pro to, aby se ty byty vrátily zpátky," řekl Sábel. Následně by podle něj měly být byty prodány zaměstnancům OKD, kteří v nich nyní bydlí v nájmu.

Pro prodej bytů dosavadním nájemníkům se vyslovil i předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba. Zdůraznil ale, že by se byty měly prodávat maximálně za ceny v kraji obvyklé. Taraba také varoval před možným prodejem bytů třetím osobám.

Byty patří mezinárodní investiční skupiny BXR, která je stoprocentním vlastníkem společnosti RPG Real Estate, a tedy i společnosti RPG Byty. BXR také vlastní těžební skupinu NWR, jejíž součástí je i OKD. Zdeněk Bakala má ve skupině BXR poloviční podíl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK