Platební karty na vzestupu

28.07.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Platební karta je pro mnohé pomocník k nezaplacení. Lákavé je hlavně jejich pohodlí a flexibilita. Již třetina držitelů používá svoji kartu při platbách v obchodech jednou týdně nebo častěji.

Platební karty již nejsou jen doménou západního světa. Za posledních 15 let, kdy je začaly tuzemské banky vydávat, u nás zdomácněly. Ze začátku klienty lákalo především jejich použití k výběrům v hotovosti z bankomatů. V posledních třech letech však můžeme pozorovat zcela nový trend. Klienty dnes přitahuje hlavně pohodlí a flexibilita při placení, a tak placení kartami u obchodníků roste rychleji, než bankomatové výběry.

Společnost MasterCard Europe nedávno zveřejnila výsledky výzkumu, který pro ni v České republice a na Slovensku zpracovala agentura Synovate. Studie mapovala chování a potřeby celkem 800 osob, z nichž 500 osob bylo držitelem alespoň jedné platební karty.

Co výsledky výzkumu ukázaly? Především to, že intenzita používání platebních karet v obchodech neustále roste, zatímco výběry z bankomatů mírně klesají. V roce 2002 zaplatili v obchodech tuzemští držitelé svou platební kartou v průměru 2krát měsíčně. V roce 2003 se již jednalo o 2,5 transakcí měsíčně. Ale v případě výběrů hotovosti z bankomatů došlo k mírnému poklesu průměrného počtu transakcí oproti roku 2002 na necelých 2,9 transakcí.

Výrazně vzrostl počet držitelů platebních karet, kteří ji používají u obchodníků jednou týdně nebo častěji, a to na 33 % z celkového počtu dotázaných osob (oproti 27 % v roce 2002). Souběžně poklesl počet osob, které zásadně kartu v obchodech nepoužívají – z 19 % v roce 2002 na 11 % v roce 2003.

Ján Čarný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro ČR a SR, předpokládá, že „ do pěti let převýší podíl plateb kartami ve velkých městech a v moderních obchodních řetězcích podíl připadajících na platby hotovostí.“

Mezi aktivními uživateli platebních karet nejsou v České republice výrazné rozdíly mezi muži a ženami. 75 % držitelů má ukončené středoškolské vzdělání, vysokoškolský diplom získalo 17 % držitelů platebních karet.

Fakt, že se platební karty staly běžnou součástí života obyvatel České republiky, potvrzuje i rostoucí míra vzdělanosti držitelů platebních karet v této oblasti. Výzkum potvrdil větší znalosti jak jednotlivých druhů platebních karet (kreditní, debetní a charge karty), tak i jejich funkčnosti a možností použití.

Spotřebitelé jsou rovněž lépe informováni o poplatcích spojených s používáním platební karty. 56 % dotázaných správně uvedlo, že za platbu kartou u obchodníka v ČR není účtován žádný poplatek (oproti 44 % v roce 2002).  27 % dotázaných si naopak myslí, že je platba kartou u obchodníka v ČR zpoplatněna (oproti 35 % v minulém roce).  Zbylí dotázaní nedokázali na otázku odpovědět. Horší vědomosti prokázali dotázaní v oblasti poplatků za transakce v zahraničí, kdy pouze 11 % držitelů správně odpovědělo, že platba u obchodníka v zahraničí není bankou nikterak zpoplatněna (oproti 7 % v roce 2002). 33 % dotázaných se mylně domnívá, že je platba u obchodníka v zahraničí zpoplatněna a zbylých 56 % na otázku neumělo odpovědět.

Nejčastějším místem použití platebních karet jsou podle výsledků průzkumu hypermarkety a supermarkety (platební kartu zde používá 90 %, resp. 86 % dotázaných), prodejny oděvů a obuvi (46 %), čerpací stanice (45 %), prodejny spotřební elektroniky (42 %), nábytku (33 %) a restaurace (17 %).

Průzkum se zabýval i tím, jak tuzemští držitelé platebních karet své karty používají. Nejvíce respondentů (96 % dotázaných) uvedlo, že kartu používá k výběrům hotovosti z bankomatu. 78 % držitelů používá svou platební kartu při placení v obchodech a 24 % držitelů dobíjí prostřednictvím bankomatů předplacené telefonní karty mobilních operátorů. V zahraničí používá platební kartu pouze 11 % držitelů platebních karet z České republiky.

A jak používáte svoji kartu vy? Hlasovat můžete v naší anketě umístěné v levé liště v sekci Bankovnictví.

Zdroj: společnost MasterCard Europe

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ