Tuzemské investice do komerčních nemovitostí v pololetí vzrostly

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Tuzemský trh s podnikatelskými nemovitostmi zažil v letošním prvním pololetí výrazný nárůst. Uzavřely se investice za 400 milionů eur (zhruba 10,4 miliardy korun) oproti 225 milionům eur (5,8 miliardy korun) ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnila realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL). Většina transakcí (60 procent) se přitom uskutečnila v Praze.

Největší jednotlivou transakcí byl prodej kancelářské budovy Andel Park v Praze 5 s rozlohou přesahující 18 tisíc metrů čtverečních. Tu za zhruba 65 milionů eur (1,7 miliardy korun) koupila společnost GLL Partners od německého otevřeného fondu SEB.

Nejaktivnějším sektorem byl v prvním pololetí kancelářských trh s celkovým objemem investic téměř 200 milionů eur (5,2 miliardy korun). Během první poloviny roku 2013 se neuskutečnila žádná transakce v oblasti kancelářských nemovitostí v regionech a investoři se dále soustředili na hlavní město.

V maloobchodním sektoru investice dosáhly 62 milionů eur (1,6 miliardy korun). Také investiční objem v sektoru industriálních nemovitostí se zvýšil; ve srovnání s prvním pololetím roku 2012 až o výrazných 75 procent.

"Určitá míra důvěry a likvidity se v prvním pololetí roku 2013 vrátila i na český realitní trh. To je patrné z objemu investic, který přesahuje 400 milionů eur, i s tím spojeného výrazného zlepšení oproti stejnému období v roce 2012," poznamenal vedoucí oddělení realitních investic české pobočky Jones Lang LaSalle Stuart Jordan a upozornil, že mnoho transakcí podepsaných v prvním pololetí ještě nebylo formálně uzavřeno.

"Pravděpodobně budou ale znamenat trojnásobný meziroční nárůst objemů. Příkladem může být prodej projektu The Park o velikosti asi 116 tisíc metrů čtverečních vlastněného fondem Aberdeen DEGI společnosti Starwood Capital Finance, který byl formálně uzavřen začátkem července," doplnil Jordan, podle nějž objemy investic za celý rok přesáhnou hranici jedné miliardy eur (25,92 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK