Rodinné problémy? Zkuste mediaci!

08.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Veškeré rodinné spory nemusí končit pouze soudním sporem a „praním rodinného špinavého prádla“ v soudních síních. Rodinná mediace umožňuje obnovit vazby mezi manžely a uzavřít dohodu o rodinných sporech smírným způsobem za pomoci třetí osoby-mediátora. A především může ušetřit Vaše peníze.

Nový zákon o mediaci s účinností od 1. 9. 2012 vzbudil v odborné veřejnosti zvýšený zájem o mediaci. Mediace je postup řešení konfliktu za účasti mediátora jakožto třetí nezaujaté strany, která podporuje komunikaci mezi stranami s cílem dosáhnout smírného řešení konfliktu uzavřením mediační dohody. Rodinná mediace se zaměřuje na řešení konfliktů vyplývajících z rodinných vztahů.

Nejčastější spory

Rodinná mediace byla využívána i před účinností zmíněného zákona, avšak se zvýšeným zájmem o dané téma bude rovněž přibývat profesionálních mediátorů, kteří budou rodinnou mediaci nabízet. Mediátor specializující se na urovnávání rodinných sporů musí být odborníkem nejenom v oblasti práva, ale především psychologem s citem pro potřeby jednotlivých stran a hledající kompromis ve složité situaci. Rodinná mediace může řešit nejenom situace, kdy manželé zvažují rozvodové řízení, ale může řešit i spory majetkové mezi manžely týkající se poměrně často společného jmění manželů. Mediace v rodinných sporech se rovněž dotýká sporů o výživné dítěte, o jeho výchovu, případně styku dítěte s prarodiči apod.

Principy mediace

Rodinná mediace je však možná, pouze pokud strany spory dobrovolně předají svůj případ k řešení mediátorovi. Princip dobrovolnosti je základem pro mediaci. Mediátor je povinen provádět mediaci osobně, nestranně, nezávisle a s odbornou péčí. Narozdíl od vysoce formálního soudního procesu je mediace poměrně neformální a neveřejná, tedy princip důvěrnosti mezi stranami sporu hraje důležitou roli. Mediátor je garantem vzájemné důvěry, kdy v soukromí probíhající mediace je možné otevřeně řešit cokoliv, aniž by strany kdokoliv jiný sledoval, Mediátor je samozřejmě vázán mlčenlivostí.

Mediátorem však nemůže být každý. Vysokoškolské vzdělání v magisterském studiu je základní podmínkou ve spojení s bezúhonností a způsobilostí k právním úkonů. Zejména složená mediační zkouška má zajišťovat odbornost a znalost procesu mediace dle zákona o mediaci. Ministerstvo spravedlnosti vede veřejně přístupný seznam mediátorů, který je přístupný na www.justice.cz.

Alternativní řešení sporů

Mediace se zahajuje uzavřením smlouvy o provedení mediace a v ideálním případě končí uzavřením mediační dohody. V případě porušení podmínek vymezených mediační dohodou, bude mediační dohoda významným důkazem v následném soudním sporu. Rodinná mediace je natolik citlivá oblast mediace, že nejdůležitější bude volba vhodného a doporučovaného mediátora v dané problematice. Rozvodovost v České republice je již natolik vysoká v porovnání s předchozími generacemi našich rodičů, že rodinná mediace se snahou o komunikaci a vzájemné porozumění může manželům ušetřit čas, peníze a především obnovit rodinnou pohodu. Bude však na manželích, zda zvolí cestu soudního sporu nebo se rozhodnou podstoupit rodinnou mediaci.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU