Student a mzda aneb víte kolik vyděláte?

29.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


A je tu léto a s ním čas prázdnin, který bude mnoho studentů chtít využít nejen k lenošení, ale také třeba k vydělání peněz. Podívejte se s námi, kolik vám stát nechá z vydělaných 10 000 korun.

Studenti do 26 let, kteří se připravují na budoucí povolání (v případě doktorandského studia do 28 let), mají určité výhody i při zdaňování svých pracovních poměrů, což se promítne v tom, že za svou práci si odnesou více než ostatní pracující.

Jako student máte možnost uzavřít dva typy pracovního poměru:

  • řádný pracovní poměr
  • dohodu o práci konané mimo pracovní poměr (tj. dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti).

více o této problematice naleznete zde.

V našem případě budeme uvažovat, že se jedná o studenta, který předloží zaměstnavateli potvrzení školy o tom, že je student a také podepíše u zaměstnavatele prohlášení. Dále bude mít na odvody, a tím i  konečnou čistou mzdu, vliv jaký pracovní poměr student uzavře.

Pokud půjde o řádný pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti, bude muset zaměstnavatel odvést též sociální a zdravotní pojištění, naopak u dohody o provedení práce se pojistné neodvádí.
Přesto však i u zdravotního pojištění mají studenti výhodu. Jsou to osoby, za něž je plátcem pojistného stát a tudíž neodvádí pojistné v případě příjmu v plné výši, ale počítá se jim z částky snížené o 3520 Kč měsíčně. 

Dále potom mají možnost využít nezdanitelného základu daně ve výši 3170 Kč na poplatníka a  jako studenti ještě ve výši 950 Kč měsíčně.

Ale pojďme se podívat kolik tedy studentovi zůstane z deseti tisíc korun po všech odvodech.

Řádný pracovní poměr a dohoda o pracovní činnosti

 

 

Dohoda o provedení práce (neodvádí se sociální a zdravotní pojištění)

 

 

U obou případů je důležité vědět, že student může zaměstnavatele po skončení kalendářního roku požádat o roční zúčtování, případně si  sám podat daňové přiznání (zaměstnavatel/lé mu poskytnou potvrzení o příjmech) a získat část daní zpět. Dokonce pokud si během roku nevydělá více jak 49440 Kč získá zpět celou daň.

Tip: Skončením brigády a výplatou mzdy ještě není konec. Pokud využijete možnosti a požádáte o roční zúčtování, případně v případě více souběžných pracovních poměrů si podáte daňové přiznání sami, můžete část daní získat zpět!


Další finanční tipy a triky naleznete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky