Co týden dal?

30.07.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn nejzajímavějších událostí: problémy Jukosu zvýšily cenu ropy, Gross jmenován premiérem, ...

Posledních 7 dní ve světě

V Iráku byla odložena  ustavující konference prozatímní vlády, která se měla konat koncem července a měla vybrat stočlennou prozatímní vládu. Konference bude odložena nejméně do 15. srpna, neboť v současné době není v iráku dost bezpečná situace. Odpůrci vyhrožují atentáty.

Předseda irácké vlády Ajád Aláví vyzval arabské a muslimské státy, aby zareagovaly na návrh některých muslimských vlád a vytvořily společnou jednotku pro Irák. Aláví to řekl při setkání s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem v saúdskoarabské Džiddě.

Jphn Kerry byl formálně nominován demokraty na stranickém sjezdu v Bostonu na jejich uchazeče o prezidentský úřad ve volbách, které se budou konat 2. listopadu. Na 4300 delegátů sjezdu s hlasovacím právem se pro něho vyjádřilo téměř jednomyslně.

Cena ropy v tomto týdnu dosáhla svých maximálních hodnot (v Americe se vyšplhala  ve středu cena za barel až na 43 dolarů, nejvýše za 21 let). Na zvyšování se podepsaly problémy ruské ropné společnosti Jukos, které byl podle jejího vedení exekutory zakázán prodej ropy. Po oznámení  ruského misterstva spravedlnosti, že exekutoři nepožadují zastavení těžby a prodeje ropy, ceny ropy začaly opěk klesat, ne však nadlouho neboť ropný trh má stále obyvy z výpadku dodávek z Ruska a Iráku.

Polská centrální banka zvýšila základní úrok o 25 bazických bodů na šest procent. Jde již o druhé zvýšení během krátké doby. Koncem června zvedla Polská národní banka úrokové sazby o 50 bazických bodů. Před tím se čtyři roky sazby neměnily.

Míra nezaměstnanosti ve Francii stoupla v červnu na 9,9 procenta z květnových 9,8 procenta.

Podle OECD se oživení ekonomiky eurozóny se již rozproudilo, stále jej však omezují silné euro a váhající spotřebitelé. Kvůli těmto problémům ponechala výhled vývoje růstu ekonomiky, inflace a nezaměstnanosti, beze změny na květnových hodnotách. OECD očekává, že růst HDP eurozóny zrychlí v letošním roce na 1,6 procenta z loňských 0,5 procenta.


Posledních 7 dní u nás

Podle očekávání jmenoval prezident Václav Klaus v pondělí novým českým premiérem Stanislava Grosse. Celý uplynulý týden byl ve znamení jednání o uspořádání staronové koaliční vlády. Po dlouhých hodinách jednání se vládní koalice dohodla na rozdělení ministerstev. Unionisté ustoupili od ministerstva pro místní rozvoj, místo něj dostanou resorty obrany a spravedlnosti, zůstane jim informatika a vicepremiérské křeslo. Lidovci budou dál spravovat ministerstva, která měli ve vládě Vladimíra Špidly, tj. ministerstvo zahraničí, životního prostředí a dopravy.

Odcházející koaliční vláda schválila kandidaturu svého předsedy Vladimíra Špidly na funkci evropského komisaře. Ve funkci by měl působit od listopadu, kde nahradí Pavla Teličku, až do roku 2009.

Senát souhlasil s kandidaturou Ivany Janů do Ústavního soudu. Prezident Václav Klaus tak  může tuto právničku a soudkyni jmenovat.  Janů se stane 13. členem Ústavního soudu, který má při plném obsazení celkem 15 soudců.

Sénat schválil zavedení takzvaného eurozatykače, což znamená, že pokud bude na občana České republiky vydán evropský zatykač, bude moci být vydán do jiného státu Evropské unie. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Prezident Václav Klaus podepsal tři nové zákony, jedním z nich je nový správní řád, který bude platit od roku 2006 a obsahuje nová pravidla sjednocující postup úředníků.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vrátil pokutu za kartelovou dohodu o cenách ve výši téměř sto milionů korun Benzině. Úřad hodlá s případným vymáháním pokuty vyčkat až na rozsudek soudu, u něhož Benzina napadla rozhodnutí úřadu o vině Benziny a o zaplacení vysoké pokuty.

Česká republika si od Evropské investiční banky půjčila 200 milionů eur, tedy asi 6,3 miliardy korun na financování jihozápadní části silničního obchvatu Prahy. Smlouva na dalších 110 milionů eur (asi 3,5 miliardy korun) bude podepsána nejpozději v roce 2006. Vláda by měla splácet asi půl miliardy korun ročně, a to od roku 2011 do roku 2029. Celá stavba přijde na více než 20 miliard korun a bude ji spolufinancovat Státní fond dopravní infrastruktury.

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo poprvé v historii seznam cestovních kanceláří, které nemají uzavřenou pojistku pro případ úpadku. Seznam obsahuje 156 cestovních kanceláří.

Olympiáda se mílovými kroky blíží. Šéf olympijské mise František Dvořák již převzal klíče od pěti domů, v nichž bude česká výprava po dobu olympijských her v Aténách ubytována.


Posledních 7 dní na našem serveru

Hledáte vhodný nástroj pro bezpečné zhodnocení vašich volných porstředků? Zajímavou a stále zatím výnosnou je investice do hypotečních zástavních listů, jejichž výnosy jsou osvobozeny od daně z příjmu. Aktuální nabídku hypotečních záslatvních listů naleznete zde.

Potřebujete napsat nebo zavolat do banky? Není problém. V našich seznamech naleznete aktuální kontaktní údaje všech bank působících na domácím trhu! Telefon, adresu, email či zelenou linku již nemusíte složitě hledat, vše pohodlně naleznete na našich stránkách. Seznam je doplněn informacemi o tom, kdy daná instituce získala bankovní licenci a kdy svoji činnost zahájila, jaké je její IČO a samozřejmě nechybí ani kód banky.

Pátý díl pravidelného Zpravodaje, který připravujeme ve spolupráci s ZertifikateJournalem má název Nutnost pro investory a řidiče aut: Jak s ropou vydělat 47%“. Dočtete se v něm o zajímavých souvislostech ceny ropy a vývoje cen benzínu. Dá se opravdu vydělat na spekulacích s ropou? Jak souvisí cena ropy s cenou benzínů a proč při rekordních cenách ropy se benzín „drží“ na nízké úrovni 25-28 Kč/litr?

Nestíháte číst denní tisk? Nechce se vám denně kupovat desatero novin a k tomu několik časopisů týdně a přesto vás zajímá, co se v nich píše o ekonomických souvislostech? Nevadí.

Společnost Newton připravuje pravidelný měsíční report makroekonomických událostí a vždy aktuální analýzu aktuálního problému. Změnou frekvence (nyní se s reportem budete setkávat 4x do roka) se nic podstatného nemění, naopak report doznává vyšších kvalit a především kvartálně přesněji vypovídá o stavu naší i světové ekonomiky.

Stejně jako v minulých týdnech, tak i v tom posledním, jsme pro vás připravili další daňový formulář. Tentokrát se jedná o daň darovací předělanou do formátu XLS. Formulář si tak máte možnost vyplnit přímo u vás v počítači a poté vytisknout.


On-line prodej

Prodejní centrum: Uzavřete smlouvu on-line - rychle a výhodně!

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady
Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev.
Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!!

"TIP: Při uzavírání smlouvy on-line budete o každé změně informováni e-mailem. Máte tak vše pod kontrolou."


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti bydlení.

Otázka:Prosím můžete mi poradit, zda se ručiteli snižuje bonita pro případ, že by si i on chtěl výhledově půjčit? Jde mi o to, že pokud mi někdo ručí, zda se mu snížila šance na získání úvěru. Sdělují si banky a spořitelny navzájem informace o ručitelích?“

Odpověď: „Dobrý den, když někdo ručí, tak se mu splátka úvěru promítne do jeho bonity (celé rodiny) jako když by si úvěr bral on sám, tzn že se ručiteli...“



Fintriky

Prázdniny se pomalu přehoupnou do své druhé poloviny, přesto se určitě najde spousta studentů, kteří by si ještě rádi nějakou tu korunku o prázdninách přivydělali. A právě pro ně, a nejen pro ně, tu máme nové Fintriky, tentokrát s tématem "Vyděláváme o prázninách". A přečíst si můžete např. kde hledat brigádu, kolik se dá vydělat u nás nebo zda raději zvolit brigádu v zahraničí.


Anketa

Dovolené jsou v plném proudu. Pokud jste ještě nestili dovolenou pořídit, je tu pro vás šance v podobě nabídek Last Minute. V naší poslední anketě jsme se vás ptali, zda této nabídky využíváte. A jak vaše hlasování dopadlo?

Výsledky hlasování ukazují, že s cestovními kancelářeni na dovolenou nejezdí více než pětina lidí a naopak nabídek Last Minute  téměř vždy využije také pětina lidí. Část čtenářů tuto nabídku využije občas nebo chce tuto možnost letos využít. A nyní pro představu ještě výsledek hlasování v procentech:

Využíváte k nákupu dovolené nabídku last minute cestovních kanceláří?

  • ano, téměř vždy (22 %)
  • občas (13 %)
  • letos poprvé (15 %)
  • možná to zkusím (12 %)
  • ne, nikdy (15 %)
  • na dovolenou s CK nejezdím (23 %)

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU