Podzim vrátí trhům volatilitu

22.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Letní prázdniny se pomalu a jistě chýlí ke konci, což netěší hlavně ty školou povinné, ovšem vnáší velká očekávání i do mysli investorů. Trhy mají za sebou několik týdnů snížené volatility, což mohlo některým obchodníkům evokovat pocit poklidu a jistoty. Z těchto pohodových dnů je potřeba se pomalu začít probouzet a přeorientovat se na bouřlivý podzim, od kterého se hodně čeká.

Analytikům začíná hodně náročné období. Trhy totiž čekají německé parlamentní volby, možné navýšení spotřební daně v Japonsku a hlavně rozhodnutí o redukci objemu kvantitativního uvolňování (QE) ve Spojených státech. Spekulace o výsledku takto důležitých událostí vždy vnáší na trh vysokou volatilitu, která ztěžuje predikci vývoje trhu.

Jako první ponese kůži na trh Výbor pro měnovou politiku (FOMC) americké centrální banky (Fed). FOMC má naplánovanou schůzku na 17. a 18. září a většina investorů se domnívá, že guvernér centrální banky Ben Bernanke oznámí redukci programu měnového uvolňování ze současných 85 miliard dolarů na 65 miliard. K tomuto závěru je přivádí lepší makroekonomická data, která v létě USA prezentovaly. Americká centrální banka nejvíce sleduje ukazatel nezaměstnanosti a inflace. Právě míra nezaměstnanosti a počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) za měsíc srpen budou zveřejněny před samotným zasedáním FOMC, a to 6. září. Tento krok se podepíše hlavně na americkém dolaru, kterému by to mělo dodat sílu. Po měsících spekulací, kdy novináři téměř vkládali slova do úst šéfovi Fedu a každý viděl náznak redukce v jiném prohlášení členů bankovní rady, se snad trhy dočkají finálního rozlousknutí tvrdého monetárního oříšku.

Po zasedání FOMC nebudou mít obchodníci ani týden k odpočinku a již do hry vstoupí německé parlamentní volby. 22. září 2013 se celý svět dozví výsledek pravděpodobně nejdůležitější události letošního roku z eurozóny. Kancléřka Angela Merkelová zatím drží otěže volebních preferencí pevně na své straně a hodlá potřetí zopakovat vítězství. Předem se tak počítá s jejím vítězstvím a pro krátkodobou reakci trhů bude hrát hlavní roli právě nejvyšší počet hlasů. Podle odhadů některých ekonomů by prohra Merkelové mohla zasáhnout euro až devastačním způsobem. Pomineme-li však samotný výsledek, tak i těsné vítězství by mohlo Evropě přinést problémy. Německo de facto řídí ekonomiku eurozóny a politický rozkol na domácí půdě by mohl zpomalit reformní procesy, které jsou nyní žádané jako sůl. Společná měnové unie musí urychleně přikročit k vytvoření fiskální a bankovní unie, má-li být v budoucnu schopna fungování. Z důvodů stabilizace eura je potřeba přát současné kancléřce dominantní vítězství.

Konečnou podzimní hrozbou bude rozhodnutí japonské vlády o zvýšení tamní spotřební daně. Podle návrhu zákona by se daň měla zvýšit ze současných 5 procent na 8 procent v dubnu 2014 a v říjnu 2015 až na 10 procent. Zvýšení daní je obecně považováno za životně důležitý krok ke stabilizaci japonské fiskální politiky, jejíž deficit nyní přesahuje 210 procent HDP. Na druhé straně stojí odpůrci tohoto zákona, kteří varují před negativním vlivem na už tak slabý ekonomický růst a domácí poptávku, která byla 10 let bržděná deflací. Rozhodnutí o tom, zda tento zákon bude vydán, padne na přelomu září a října. Odklonění se od tohoto termínu by mohlo přinést masivní výprodej na japonském akciovém trhu.

Stále zbývá několik týdnů do těchto důležitých makroekonomických událostí a je čas se na tyto zprávy dobře připravit. Za zmínku stojí také vývoj na indexu volatility VIX, který se pohybuje pod 5letým průměrem (23,4 bodu) na hodnotách kolem 14 bodů. Podle současných odhadů by se tento index mohl v nadcházejících týdnech podívat k až 18 bodové hranici, ba i výše. Investorům tak začne období, kdy se dá velmi snadno vydělat jmění a také lehce přijít na mizinu.

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michal Kraus  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE