Aukce energií ušetří i několik tisíc za rok

29.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kdo z nás si občas neposteskne nad tím, jakých výšin dosahují ceny energií. Ceny elektřiny a plynu jsou stále vyšší a z rodinného rozpočtu ukrajují stále více.

Naštěstí i v oblasti odběru energií funguje jistá konkurence, díky které je možné srazit poplatky za energie na co nejméně. Právě aukce energií k tomu mohou výrazně dopomoci.

V jednotě je síla

To, že si můžeme vybírat svého dodavatele energií, není žádná novinka. Již několik let můžeme volně přecházet mezi jednotlivými dodavateli a využívat lákavějších nabídek. Kromě toho je však možné ušetřit významně na cenách energií díky tzv. aukcím energií. Oč jde? Právě u aukcí energií platí, že v jednotě je síla. Účastnit se aukce totiž nemohou jednotlivci, ale pouze skupiny o určitém počtu účastníků. Aukcí se účastní vždy domácnosti. První z aukcí proběhla v Říčanech u Prahy, kde obec spojila dostatečné množství domácností, které tak dosáhly na poměrně významné úspory. Souhrn odebírané energie tolika domácností totiž znamená značný objem, o který se dodavatelé rádi poperou.


Nákup energie na burze i pro české domácnosti: Vyplatí se?
Známe nejhorší poplatek dodavatelů energie
Skryté poplatky dodavatelů energie: Co vše se vejde do faktury?
Alternativní energie opět na vzestupu

Účastnit se mohou jen někteří

Jak celá aukce probíhá? Základní popud může přicházet jak od občanů, tak od obce, nebo od společnosti, která se pořádáním aukcí zabývá. Určitý počet domácností se spojí a osloví obec, která oznámí širší veřejnosti, že se mohou ucházet o účast v aukci. Obec osloví pořadatele aukcí, který zřídí kontaktní místo. Toto místo musí navštívit ti občané, kteří si přejí se aukce zúčastnit. Je třeba, aby předložili hned několik důležitých podkladů. V první řadě je nutná kopie smlouvy s dodavatelem energie, spolu se všemi dodatky a také se všeobecnými smluvními podmínkami. Tuto smlouvu pořadatel aukce podrobně prozkoumá a v některých případech z aukce rovnou některé účastníky vyřadí. Nejčastěji jde o případy domácností, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem energie na konkrétní dobu několika let, kterou nelze dříve bez sankcí vypovědět. Dosažená úspora by totiž s největší pravděpodobností sankce nekompenzovala. Dále je třeba předložit kopii ročního vyúčtování.

Nejméně 100 účastníků

Aby se mohla aukce uskutečnit, je třeba získat určitý minimální počet účastníků. Ten pořádající firmy určují různě, většinou se však pohybuje od sta účastníků výše. Pokud se nesesbírá dostatečný počet domácností, sdruží se toto kontaktní místo s jiným. Po uzavření poptávky osloví pořadatelská firma určitý počet dodavatelů s nabídkou účasti v aukci. Aukce se nekoná za osobní účasti dražitelů, ale prostřednictvím internetu, kde ji lze také sledovat. Začíná se od nejvyššího podání, které se dále snižuje. Vyhrává tedy nejnižší nabídnutá cena. Účastníci aukce z řad domácností nabídku vyhodnotí, a pokud se jim zdá výhodná, podepíší s dodavatelem smlouvu.

Čím více spotřebujete, tím více ušetříte

Pro koho jsou aukce vhodné? Prakticky pro všechny domácnosti, avšak platí, že čím vyšší spotřeba energie, tím také vyšší úspora. Pokud domácnost využívá elektřinu pouze na svícení a pro provoz elektrospotřebičů, pak se bude úspora pohybovat v podobné výši jako při prosté změně dodavatele energie. Při změně dodavatele však odpadají určitá rizika aukcí, které je třeba také zmínit. Smlouva na dodej elektřiny, kterou jste díky aukci získali, je platná po dva roky. Po celou tuto dobu nesmíte od dodavatele odejít, abyste nebyli nuceni čelit mnohatisícovým sankcím. Po celou tuto dobu bude cena vaší energie na stejné výši, a to i kdyby na běžném trhu zaznamenala pokles.

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU