Správkyně vyhlásila nový tendr na prodej hlavního areálu OP

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 3. září (ČTK) - Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku (OP) Miloslava Horská dnes vyhlásila nové výběrové řízení na prodej jeho hlavního areálu v Prostějově. Zájemci mohou nabídky posílat do 3. října, přičemž jediným kritériem při jejich posuzování bude výše nabídnuté ceny. První tendr na prodej hlavního areálu OP Horská minulý týden zrušila. Investor, který za tyto nemovitosti v odhadované hodnotě 180 milionů nabídl zaplatit 25 milionů korun, nesplnil všechny podmínky.

"Výběrové řízení jsem vyhlásila a jeho parametry jsou stejné jako u předchozího řízení," řekla ČTK Horská, podle které investoři mohou opět podávat cenové nabídky na celý prostějovský areál OP i jeho část. Do prvního výběrového řízení na prodej hlavního areálu OP se v létě přihlásili dva zájemci. Zatímco podnikatel Miroslav Dokoupil z Luhačovic za celý areál v Prostějově nabídl 25 milionů korun, tak firma PV-Recykling je za jeho část nazvanou Zahrádky ochotna zaplatit 1,33 milionu korun.

Dokoupil ale podle Horské nesplnil podmínku, která se týkala zůstatku na účtu. Horská proto výběrové řízení minulý týden ve středu se souhlasem věřitelského výboru zrušila a dnes vyhlásila nové.

Při prvním výběrovém řízení na prodej hlavního areálu OP bylo podle Horské osloveno zhruba 914 potenciálních investorů. Do tendru se nakonec přihlásili dva zájemci. Cenovou nabídku údajně zaslala také firma Kamika Trading. V době otevírání obálek ale její nabídka nebyla doručena, takže tato společnost nemohla být do tendru zařazena.

Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově je rozlehlý a má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Horská si proto nechala vypracovat koncepci jeho dalšího využití, která připouští i budoucí rozdělení areálu na více částí.

Horská ve zprávě pro brněnský soud vypočítala dosavadní čistý příjem z prodeje výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků ke konci loňského září téměř na 99 milionů korun. Dosud nejvíc peněz insolvenční správkyně pro věřitele OP získala prodejem výrobního areálu v Uherském Hradišti, jehož kupní cena činila 38 milionů korun.

V této částce není zahrnut výtěžek z prodeje výroby na míru, který je 58 milionů korun. Součástí výplaty není ani 35 milionů z prodeje výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech, jelikož tyto transakce nebyly v září ještě dokončeny. Soud letos Horské povolil prodat více než dvě desítky ochranných známek včetně vlajkové oděvní značky OP Profashion.

Pohledávky vůči OP nárokuje podle insolvenčního rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, prostějovská textilka dluží zhruba 675 milionů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet postupně snížil na několik stovek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK