Municipální dluhopisy v USA po pádu Detroitu

05.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Velmi oblíbeným druhem investičních aktiv ve Spojených státech jsou municipální dluhopisy, tedy cenné papíry emitované městy a samosprávnými celky. Tyto obligace jsou dlouhodobě považovány za bezpečnou konzervativní investici a jejich popularita je rovněž podpořena skutečností, že z nich plynoucí příjem bývá často osvobozen od daní. Uvedené vlastnosti jsou významným důvodem, proč municipální dluhopisy rády nakupují například penzijní fondy.

Jak bylo zmíněno výše, výhodou popsaných cenných papírů je jejich pověst bezpečného přístavu, kterou získaly v průběhu historie, když bankroty měst či samospráv byly jen velmi řídkým jevem. Nicméně přišla hospodářská krize a problémy s dluhem zasáhly i města v USA. Nejznámějším případem dnešní doby je bankrot města Detroitu, někdejšího symbolu síly amerického průmyslu.

Problémy měst před bankrotem Detroitu

Motown, jak se centru automobilového průmyslu říká, není zdaleka prvním městem ve Spojených státech, které přestalo zvládat bující dluh a selhalo v plnění svých závazků. V období od počátku hospodářské krize do současnosti požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli již celá řada měst a samospráv. Mezi největší a nejvýznamnější z nich patří kupříkladu Harrisburg, hlavní město státu Pensylvánie, dále pak Central Falls ze státu Rhode Island, okresy Jefferson County ve státě Alabama a Boise County ve státě Idaho, kalifornská města Valleyo, Mammoth Lakes, San Benardino s 200 000 obyvateli, či téměř třistatisícový Stockton. Pro úplnost je však třeba dodat, že žádosti Harrisburgu, Mammoth Lakes a Boise County soud zamítl, problémy s dluhem přesto nadále zůstávají.

Z těchto výše zmíněných příkladů vyplývá, že i bezpečnost municipálních dluhopisů je nutno posuzovat případ od případu a investor by se měl před jejich nákupem podrobně seznámit s hospodařením konkrétního města nebo samosprávy.

Čtěte také: Dluhový strop v USA: Republikání žádají omezení výdajů, Obama odmítá vyjednávat.

Co bude následovat?

V roce 2010 předpověděla známá analytička Meredith Whitney v rozhovoru pro televizi CBS vlnu municipálních bankrotů. Řekla tehdy, že očekává 50-100 bankrotů měst, městeček a států Unie, přičemž podle jejího názoru dojde ke ztrátám ve výši stovek miliard dolarů. Dlouho to vypadalo, že se mýlila, pak ale přišel největší municipální bankrot v historii a začalo se otevřeně hovořit o tom, že město motorů není ve svých problémech zcela osamoceno. Při oznámení bankrotu Detroitu jeho starosta Dave Bing řekl, že ve Spojených státech je více než 100 měst s podobnými problémy. Dále pro televizní stanici ABC uvedl: „Můžeme být jedněmi z prvních. Jsme největší, ale rozhodně ne poslední.” Dave Bing také řekl, že způsob, jakým se bude dluhový problém jeho města řešit, by se mohl stát jakousi šablonou pro ostatní.

Takovým vzorem se však dříve může stát město San Bernardino, které již získalo bankrotovou ochranu před několika málo dny. Důležité bude vytvoření precedensu ohledně přednosti penzijních fondů před ostatními věřiteli. Nejvýznamnějším věřitelem San Bernardina je penzijní fond Calpers, který je současně vůbec největším americkým penzijním fondem. Calpers na základě kalifornského práva požaduje, aby mu byly závazky města vyplaceny v plné výši. Penzijní fondy doposud na přednost před ostatními věřiteli spoléhaly a pokud by ji ztratily, mohly by obavy z možných ztrát vést k tomu, že by se zbavovaly dluhopisů problematických měst.

Mezi taková se dnes počítají i velkoměsta jako je Chicago, Philadelphia, New York, San Francisco, Compton, Fresno či Oakland.

V případě Detroitu to vypadá, že věřitelé dostanou z každého dolaru zpět asi 10 centů, takže velikost dopadů na penzijní fondy si lze snadno domyslet a je pochopitelné, že nechtějí o své přednostní postavení mezi věřiteli přijít.

Výprodeje municipálních dluhopisů jako příležitost

Podle informací, které zveřejnil Investment Company Institute začali investoři stahovat peníze z fondů zaměřených na municipální dluhopisy již v březnu. Poté, co v dubnu z těchto fondů stáhli 1,8 miliardy dolarů se tento vývoj zrychlil a od poloviny července stahovali každý týden v průměru 2,3 miliardy dolarů. Mnozí investoři vidí v tomto výprodeji investiční příležitost, zejména pak u obligací takových měst, kde se zodpovědně hospodaří. Výše zmíněná analytička Meredith Whitney vidí jako zdravější oblasti ve vnitrozemí USA, konkrétně ve státech Severní Dakota, Indiana a Texas, kde očekává rozvoj prosperity oproti tradičně bohatým, ale silně zadluženým pobřežním oblastem ve státech jako jsou Kalifornie, New York či Florida.

Autor článku

Vilém Vrzala


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE