Pražská burza dnes stoupla, a to hlavně díky ČEZ a Telefónice

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Pražská burza dnes stoupla a výrazně překonala okolní trhy. Závěrečný hlavní index PX přidal 1,29 procenta na 949,852 bodu, a to zejména díky posílení akcií elektrárenské firmy ČEZ a operátora Telefónica O2. Největší ztrátu měly akcie sázkové Fortuny, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie ČEZ zdražily o 4,70 procenta na 448 korun a akcie Telefóniky o 3,40 procenta na 298 korun. "K těmto firmám dnes nebyly zveřejněny žádné nové zprávy, Telefonica tak zřejmě těží z dobré nálady v evropském telekomunikačním sektoru a ČEZ koriguje předchozí propady, které srazily cenu akcií největší české firmy až na osmileté minimum," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance akcie ČEZ začaly "konečně" následovat růst ceny elektřiny na německém trhu. "Titul nezastavilo ani dnešní snížení cílové ceny ze strany analytiků Credit Suisse z 645 Kč na 480 Kč doplněné o nepříliš optimistickou vizi energetického trhu ve střední Evropě v následujících několika letech," dodal Kohout.

Největší ztrátu dnes měly akcie Fortuny, které přišly o 1,98 procenta a zlevnily tak na 99 korun.

Nedařilo se také mj. cenným papírům Komerční banky, které oslabily o 1,78 procenta na 4148 korun. Akcie Erste Group Bank naopak posílily o 0,74 procenta na 640 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK