Globální ekonomická aktivita je na maximu za dva a půl roku

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. září (ČTK) - Globální ekonomická aktivita v srpnu dosáhla maxima za dva a půl roku a výrazný růst zaznamenalo jak odvětví zpracovatelského průmyslu, tak sektor služeb. Uvedla to dnes banka JPMorgan, která kompiluje index globální ekonomické aktivity ve spolupráci s agenturou Markit.

Globální index všech odvětví vzrostl na 55,2 bodu, což je více než jeden bod nad červencovou úrovní 54 bodů. Ukazatel se už přes čtyři roky drží nad klíčovou hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Globální index aktivity v sektoru služeb vzrostl o 1,2 bodu na 56,1 bodu a vystoupil na maximum od počátku roku 2011. Středeční údaje banky JPMorgan o srpnovém vývoji globálního průmyslu ukázaly nejrychlejší růst aktivity za více než dva roky.

"Zpracovatelský průmysl signalizuje obnovování síly a podporuje nedávné výrazné oživení sektoru služeb," uvedl k údajům ředitel oddělení globální ekonomické koordinace JPMorgan David Hensley.

Zotavování produkce je podle JPMorgan široce založené. Nejrychlejšího nárůstu přitom údaje odvozené z anket u nákupních manažerů zaznamenaly ve Spojených státech, Velké Británii a v Irsku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK