Společnost Visa čelí obvinění Evropské komise

04.08.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Evropská komise obvinila společnost Visa International z porušení pravidel konkurence v zemích Evropské unie. O co jde?

Společnost Visa International vydávající platební karty byla Evropskou komisí obviněna z toho, že v Evropské unii porušuje pravidla konkurence. Proč? Visa totiž nedovolila americké bance Morgan Stanley, aby v Evropě používala její síť. Evropská komise toto jednání označila jako diskriminační. Kvůli odmítnutí do sítě Visa podala banka Morgan Stanley už v roce 2000 stížnost k Evropské komisi.

Společnost Visa obvinění odmítá a hájí se tím, že se naopak snažila konkurenci ochránit. Morgan Stanley totiž provozuje podobnou síť karet a platebních systémů s názvem Discover. Visa tedy nepovolila přístup do svých síťíjednomu ze svých rivalů, který by členstvím získal cenné informace o systému Visa a to by v důsledku způsobilo pokles konkurence mezi systémy.

"Komise má obavy, že pravidla pro členství v síti Visa nejsou aplikována objektivním a nediskriminačním způsobem vůči všem uchazečům o členství," uvádí se ve sdělení komise, z něhož cituje agentura Reuters.

Evropská komise upozorňuje, že Visa do své sítě nechala vstoupit velké americké banky, mezi nimiž je i Citigroup. Ta vlastní konkurenční kartovou síť Diners Club. Síť Visa mohou přitom využívat japonské banky, které vlastní další kartovou síť JCB.

"Visa nedokázala vysvětlit, proč globální síť, jako je Diners Club, která operuje ve více než 200 zemích včetně Evropy, pro síť Visa znamená menší riziko než regionální síť jako třeba Discover. Ta operuje pouze ve Spojených státech a v Evropě vůbec není," argumentuje komise.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ