Platit kartou pokuty, taxíka, noviny...

09.08.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Stává se Vám, že jdete do trafiky, jedete taxíkem nebo prostě zaběhnete do večerky za rohem a najednou zjistíte, že nemáte v peněžence potřebnou hotovost? Tak prostě zaplaťte kartou.

Ano, je to opravdu tak. Dnes je to již možné. HVB Bank má totiž k dispozici zajímavé řešení. Jde o Mobilní platební terminál GSM pro akceptaci platebních karet na bázi technologie Hypercom. Mobilní platební terminály naleznou uplatnění v nejrůznějších oblastech, především však tam, kde je využita jejich základní vlastnost – mobilita. Terminály jsou přenosné, kompaktní. Jejich napájení je zajištěno prostřednictvím baterií a přenos dat, čili komunikace s autorizačním centrem, probíhá prostřednictvím GSM. Zabezpečení přenosu dat je standardně na vysoké úrovni. Využití tyto terminály naleznou např. v restauracích, menších obchodech, u distribučních a rozvážkových společností, u taxislužby apod.

„Velký přínos nového systému vidíme v tom, že umožní obchodníkům a společnostem zvýšit standard obsluhy zákazníků a v jistých případech napomůže také rychlejšímu splacení pohledávek. Mluvím konkrétně o využití tohoto systému pro účely Městské Policie Praha, kde již proběhla implementace systému do ostrého provozu a je tedy možné platit, například pokuty, kartou,“ sdělila tisková mluvčí HVB Bank, Petra Kopecká.

Městská policie hl.m. Prahy, ústy jejího ředitele Mgr. Vladimíra Kotrouše, má se systémem hrazení uložených blokových pokut prostřednictvím platebních karet bezmála dvouletou zkušenost. „Od 16. října 2002 jsme na všechna přestupková pracoviště výkonných útvarů Městské policie hlavního města Prahy zavedli a začali provozovat platební stacionární terminály HVB Bank Czech Republic. a. s., které umožňují provádět bezhotovostní úhrady uložených blokových pokut jednotlivými přestupci pomocí platebních karet společností EuroCard - MasterCard, MasterCard Elektronic, VISA, Maestro a VISA Elektron. Zavedení systému bezhotovostních plateb znamenal další faktický krok umožňující finanční úhradu uložených blokových pokut v maximálně zkrácené době a občané tak nemusí využívat k placení blokových pokut peněžních poukázek nebo výběry z bankomatů.“

V současné době je v provozu 16 platebních terminálů a od zahájení provozu do konce prvního pololetí roku 2004 bylo provedeno již 2.840 bezhotovostních úhrad blokových pokut v celkové částce bezmála 1.500.000,- Kč.
„Vzhledem k velice pozitivním zkušenostem uvažujeme i o dalším rozšíření celého systému, jenž bude spočívat v zavádění mobilních platebních terminálů, které hodláme instalovat do služebních hlídkových vozidel, která by působila nejen v centru hlavního města, ale zajišťovala i prověřování oznámení občanů na bezplatnou linku tísňového volání městské policie 156,“ dodal Vladimír Kotrouš.

Zdroj: HVB Bank

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ