Trh s ropou zůstává v zajetí krátkodobých potíží

13.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


O dopadu nedávných tragických událostí v Sýrii na finanční trhy toho již bylo napsáno mnoho. Většina textů se vzhledem k poloze země v dlouhodobě nestabilním regionu, který se asi ze třetiny podílí na světové produkci ropy, soustředí hlavně na vliv případného vojenského konfliktu na její cenu.

Cena tak kolísá podle toho, jak se mění pravděpodobnost vojenského zásahu západních zemí v čele s USA. V minulých týdnech tak situace v Sýrii sloužila jako katalyzátor, jenž podtrhl problémy, které sužovaly trh s ropou v létě a s nimiž se z části potýká i nadále.

Asi nejvýraznější podíl na růstu napětí na trhu se severomořskou ropou a (díky jeho výsadnímu postavení) na trhu celosvětovém mělo (a stále má) dění v Libyi. Vnitřní politické problémy, stávky a útoky ozbrojených skupin na ropovody a ropné terminály stlačily těžbu ropy někam ke 200 tisícům barelů denně, tedy asi na 13 % běžné produkce. To je vzhledem k vlastnostem libyjské ropy (lehká s nízkým obsahem síry) zejména v období vysoké poptávky po pohonných hmotách na severní polokouli nepříjemná zpráva.

Současné potíže na trhu s ropou však kontrastují s dlouhodobějším výhledem. Z hlediska spotřebitele pozitivnější obrázek a překotné změny, ke kterým v poslední době dochází, dobře ilustrují data amerického ministerstva energetiky. Pokud například srovnáme jeho roční prognózu z loňského srpna se současnými daty, tak těžba v zemích mimo OPEC je o více než milión barelů ropy denně vyšší než původně očekávaná. Překvapením není, že na tomto nárůstu má hlavní podíl “břidlicová revoluce” v USA. Kromě faktorů nabídkových mohou na trh navíc v budoucnu působit příznivě i ty poptávkové - využívání úspornějších technologií či například přechod na levnější paliva (například plyn v USA). Velký příslib do budoucna v tomto směru představují novinky v podobě elektrických či hybridních vozidel představených na letošním frankfurtském autosalonu.

Zatímco v delším horizontu by se tedy mohla cena ropy oproti současným úrovním snižovat, tak v následujících dnech až týdnech lze s výraznějším poklesem počítat jen těžko. Sázet z tohoto pohledu lze hlavně na obnovení vývozů z Libye a říjnové odstavení části evropských rafinerií kvůli údržbě.

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Petr Báča


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE