Olympiádu můžete prožít i u televize

06.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Olympijská klání jsou velkým lákadlem nejen pro aktivní sportovce, tedy účastníky Her, ale i pro pasivní televizní diváky. I pro ně je to svátek. Díky televizi můžete být u všech důležitých sportovních soubojů i Vy!

Téma týdne: Finance a olympiáda

Je pátek 13. srpna osmá hodina večerní a vy právě usedáte do pohodlného křesla ve vašem bytě a zapínáte televizor. Právě začíná maratón televizních přenosů z her XXVIII. letní olympiády. Od příštího pátku až do večerních hodin neděle 29.8. se mnozí z vás od televizních obrazovek nehnou. Čekají vás stovky hodin televizní přenosů i záznamů.

Olympiáda na obrazovkách televize
Stejně tak jako v minulosti bude i letos možné sledovat olympiádu na obrazovkách České televize, konkrétně na programu ČT2. Tradice a hlavně zkušenosti ČT z přenosů tak obrovského sportovního svátku, jakým olympiáda je, nám zaručují, že se máme opravdu na co těšit. Záruku nám dává i odbornost a kvalita komentátorů. Jména jako Bosák, Vichnar, Dusík, Kment, Bažant, Čapek, Bartůšek, Rejman, Drbohlav a další jsou jména nám dobře známá a jsou to jednoznačně komentátorské jedničky obrazovek všech domácích televizí.

Olympijské studio začíná již ve středu 11.8. ve 22:00. Čeká na nás první tzv. "Rychlý přehled". Olympiáda sice oficiálně začíná až slavnostním ceremoniálem v pátek večer, fotbalový turnaj ale zahajuje tradičně v předstihu již ve středu.

Letní olympijské hry budou non-stop
Nevíte kdy si televizor zapnout? Na který sport se podívat? Rada je snadná: zapněte si televizi KDYKOLIV. Česká televize totiž vysílá olympijské studio non-stop od 00:00 do 24:00. Je to novinka, kterou nám na letošní léto televize přichystala a není pochyb o tom, že to fanoušci ocení. Program vysílání může vypadat takto:

   
Obr.: Vysílací schéma ČT2 na den 18.8. (zdroj: http://www.loh.cz/)

Při sledování tolika hodin přenosů může ale nastat závažný problém (když nepočítáme možné rodinné konflikty s parterem či partnerkou). Váš televizor nemusí nápor přenosů zvládnout. Je dobré být připraven předem, je dobré si ještě před začátkem TV přenosů položit pár otázek:

1. Není náš televizor černobílý?
2. Není náš barevný televizor příliš starý?
3. Není obrazovka příliš malá?
4. Máme jen jeden televizor v domácnosti?
5. Může se televizor díky non-stop provozu porouchat?

Pokud jste si na jakoukoliv z pěti otázek odpověděli ANO (stačí jediná kladná odpověď) pak vězte, že potřebujete televizor nový. A zde může být problém: Jaký televizor koupit? Jak velkou obrazovku? Kolika "hercový" má nový televizor být? Kde se poradit? Kde rychle sehnat na novou televizi finance? Nevíte si rady? Poradíme vám alespoň s financováním.

Pokud nemáte dostatek hotovosti (ale i pokud máte), máte v zásadě několik možností:

1. půjčit si od přátel
2. půjčit si od rodiny
3. Půjčit si od splátkové společnosti
4. Půjčit si od banky
5. ...

Půjčení peněz od přátel nedoporučujeme a ani vysvětlování důvodu, že oněch 20 000 co si od tchýně půjčujete je na novou televizi (když vám ve skutečnosti nefunguje pračka) z důvodu sledování televizních přenosů není nejlepší varianta. Je to sice nejlevnější, ale rozhodně ne nejlepší řešení problému. Mnohem lepší je využití nabídky bank nebo splátkových společností. Od banky si můžete vzít hotovostní neúčelový úvěr, nebo třeba platit kreditní kartou, která vám umožňuje čerpání do mínusu. Jedná se také o jakýsi "úvěr", který pak pravidelnými splátkami splácíte.

Docela zajímavá může být nabídka splátkový společností a spolupracujících řetězců s elektronikou. Především akční nabídky jsou lákavé a ta se vám může přihodit, že za televizor zakoupený na splátky nezaplatíte ani o korunu navíc. Na vysněném přístroji (100Hz, plochá obrazovka, 72 cm úhlopříčka) v elektro prodejně je cenovka s cenou např. 20 000. Akční nabídka hlásá: "0% navýšení". Na místě tak zaplatíte 2 000 korun a pak v devíti pravidelných splátkách zbytek (tedy 18 000 / 9 = 2 000). Dohromady tedy 20 000, ale ne najednou, ale postupně v průběhu příštích devíti měsíců. Roční procentní sazba nákladů (RPSN) je v tomto případě 0% a to je pro vás nejdůležitější pro rozhodování. Takto nakupovat se rozhodně vyplatí!

Tip pro vás: Zeptejte se prodavače na další slevu. I prodavači v řetězcích mají pravomoci udělit zákazníkovi slevu až několik procent z ceny zboží.

Závěr
Olympijské hry jsou za dveřmi. Buďte na ně připraveni. Televizní program sledovat nemusíte, ale rozhodně si překontrolujte stav vašeho televizoru!

Novou přílohu o letních olympijských hrách v Řecku jsme spustili v pátek 6.8.2004.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky