Co týden dal?

06.08.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Cena ropy láme rekordy, letní olympiáda se prodražuje, v nových členských zemích EU se musí více spořit a v Česku máme novou vládu. To jsou jen některé události, jež nabídlo uplynulých 7 dní.

Posledních 7 dní ve světě

Náklady na letní olympijské hry ženou vzhůru již tak vysoký rozpočtový řecký deficit. Neplánovaně vysoké náklady překročily již i jejich revidované odhady.

Nové členské země Evropské unie musí zajistit rozvoj trhů spoření, aby byly tamní domácnosti bohatší. Tvrdí to nový průzkum, o kterém informovala ve svém zpravodajství agentura Reuters. Ve východních zemích rychle rostou příjmy a státy se v této oblasti přibližují k bohatším sousedům. Existuje ale riziko, že velká část těchto peněz může skončit ve spotřebě a že může vzrůst zadluženost obyvatel.

Ceny ropy lámou nové a nové rekordy a hranice 50 dolarů za barel je již velmi zřetelně vidět. Co může změnit tento vývoj? Analytici říkají, že pouze nějaká zásadní změna - recese, abnormálně mírná zima na severní polokouli nebo snad výměna amerického prezidenta.

Německá nezaměstnanost stoupla v červenci šestý měsíc v řadě, což ukazuje, že hospodářské oživení Německa je pořád příliš slabé na to, aby vznikala nová pracovní místa. 



Posledních 7 dní u nás

Prezident Václav Klaus ve středu oficiálně jmenoval novou vládu středo-levé koalice, kterou tentokrát povede Stanislav Gross. Koalici znovu vytvoří Česká strana sociálně demokratická, Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová a Unie svobody-Demokratická unie. Stanislav Gross, ve 34 letech nejmladší evropský premiér, musí do 30 dnů požádat parlament o vyslovení důvěry. O osudu vlády by se mělo hlasovat 24.srpna. O tom, že nová vláda příliš novinek nechystá, si přečtěte zde!

Podnikatelé mohou získat statisíce. Vládní agentura CzechInvest totiž rozjíždí projekt, ve kterém i menší firmy mohou dostat dotace na vytváření pracovních míst. Detaily zde!

Lidé si v Česku stále více pojišťují život! Největší tuzemské pojišťovny vykázaly v prvním pololetí výrazný nárůst vybraného pojistného, který v případě životního pojištění představoval až 50 procent. Proč je pojištění tak oblíbené? Čtěte tento článek!



Posledních 7 dní na našem serveru

Letní olympijské hry jsou bezesporu největší událostí tohoto léta. Startují již příští pátek v řeckých Aténách. Řada z vás je určitě bude sledovat v televizi, většina z vás si vsadí na některého z českých favoritů a určitě se mezi vámi najdou se i tací, kteří budou chtít sledovat olympijská klání na vlastní oči a vydají se přímo do Atén. Pro vás všechny, milí sportovní fanoušci, máme zajímavé a praktické informace na této stránce. Ryze olympijské mimoto byly i Fintriky tohoto týdne!

Prázdniny jsou sice ještě v plném proudu. I teď ovšem ze strany studujících stojí za to uvažovat o žádosti o stipendium na studium v ČR i zahraničí. Zde se můžete seznámit s několika organizacemi, které jej poskytují. Prezentují se například Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové nebo Fulbrightova komise v České republice.

V sekci Bankovnictví jsme pro vás připravili aktuální informace o nabídkách bankovních účtů pro fyzické osoby, studenty i podnikatele a podniky u tuzemských bank. Porovnejte si nabízené produkty podle vámi zadaných kritérií a zvolte si ten nejlepší účet!

V sekci Interview je pro vás připraven nový rozhovor s výkonným ředitelem společnosti DATART Pavlem Slámou na téma "Nákupy na dluh". Přečtěte si jej na tomto místě!



On-line prodej

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!!

"TIP: "Prostřednictvím Prodejního centra Finance.CZ lze i zvýšit měsíční příspěvek. Stačí, když nám svůj požadavek zašlete na e-mail prodej@finance.cz."



Poradenství

I tento týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Tentokrát se podíváme na to, co v tomto týdnu jednomu z našich návštěvníků poradil investičního poradce.

Otázka: „Chtěl bych se zeptat kam se mám obrátit, pokud chci obchodovat na burze. Kdo může za mne nakupovat a prodávat akcie? Můžete mi poskytnout nějaký kontakt?“

Odpověď:  „Obchodovat na Pražské burze cenných papírů můžete pouze přes obchodníky s cennými papíry, například banky, kteří jsou členem burzy nebo mají se členem burzy uzavřenou smlouvu…“

Celou odpověď naleznete zde.



Anketa

Tématem tohoto týdne bylo jmenování nové české vlády. My jsme se vás ptali na to, zda jste spokojeni se složením tohoto kabinetu. Vy jste odpovídali následovně:

  • Celkem 31 procent dotázaných je přesvědčeno o tom, že nová vláda pod vedením nejmladšího evropského premiéra bude lepší než ta předchozí.
  • Naopak 24 procent respondentů hlasovalo, že bude horší.

Anketu pravidelně najdete v levé liště naší domovské stránky www.finance.cz .

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum