Jak na přiznání k dani z nemovitosti

10.08.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Nevíte, zda musíte platit daň z nemovitosti nebo jste od ní osvobozeni? Pakliže daň zaplatit musíte, jaký je zde termín? Potřebujete formulář pro vyplnění? Odpovědi na položené otázky a mnohem více naleznete na následujících řádcích…

Tuto daň upravuje Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti a skládá se z daně z pozemků a ze staveb.

Za zdaňovací období se počítá kalendářní rok a poplatník je povinen podat příslušnému úřadu daňové přiznání do 31.1. V případě, že přiznání bylo podáno v letech minulých a nedošlo od té doby k žádné změně, pak se přiznání nepodává.

Placení daně

Daň je splatná ve čtyřech stejných splátkách, přesáhla-li částku 1.000Kč, v opačném případě se musí zaplatit nejpozději do 31.5. zdaňovacího období. Výjimkou mají poplatníci, kteří provozují zemědělskou výrobu a chov ryb. Ti pak platí daň ve dvou splátkách.

 

POZEMKY

Předmět daně

Pozemky, které se nacházejí na území České republiky a jsou uvedené v katastru nemovitostí, se stávají předmětem daně.
Za předmět daně se nepovažují ty pozemky, které jsou určené pro obranu státu; ochranné lesy a lesy zvláštního určení dle Zákona č. 61/1977 Sb., o lesích; některé vodní plochy a pozemky  zastavěné v rozsahu půdorysu stavby.

Poplatník, nájemce

Poplatníkem daně se stává vlastník pozemku. V případě, že vlastník pozemku není znám, stává se poplatníkem uživatel. Jestliže k pozemku má více lidí vlastnické právo, právo trvalého využívání nebo jiné právo dle ustanovení v zákoně, pak jsou povinni platit daň společně a bez rozdílů.

Osvobození

Mezi pozemky, které jsou osvobozeny od daně patří ty, které vlastní stát, obce nebo kraje; hřbitovy; veřejné přístupné parky, prostory a sportoviště; zemědělské a lesní pozemky po daný počet let a další pozemky, které jsou uvedeny v zákoně.

Základ daně

U pozemků, na kterých se rozkládá orná půda, chmelnice, vinice, zahrada, ovocný sad a trvalý travní porost, se zjistí cena půdy násobením celkové výměry pozemku (údaj musí být v m2) průměrnou cenou půdy. Jedná-li se o hospodářské lesy a rybníky s intenzivním a průmyslovým chovem ryb, pak se zjistí cena pozemku vynásobením celkové výměry pozemku částkou 3,80Kč. Cena pozemku se také může zjistit dle platných cenových předpisů uvedených k 1.1. zdaňovacího období. U pozemků, které nebyly uvedeny, se základem daně stává skutečná výměra pozemku uvedená v m2.

Druh pozemku %
orné půdy, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady 0,75
trvalé travní porosty, hospodářské lesy a rybníky s intenzivním průmyslovým chovem ryb 0,25
Sazba daně u ostatních pozemků činí za každý 1m2 u
zastavěné plochy a nádvoří 0,10
stavební pozemky 1,00
ostatní plochy, pokud jsou předmětem daně 0,10

Výsledek, který vyjde po výpočtu z druhé části tabulky se dále vynásobí koeficientem:

Koeficient Počet obyvatel "od" Počet obyvatel "do"
0,3 - 300
0,6 300 600
1,0 600 1.000
1,4 1.000 6.000
1,6 6.000 10.000
2,0 10.000 25.000
2,5 25.000 50.000
3,5 50.000 a více

Koeficient Město
3,5 Františkovy Lázně, Luhačovice, Mariánské Lázně, Poděbrady
4,5 Praha

Poznámka: Obec může závaznou vyhláškou změnit stanovený koeficient.

STAVBY

Předmět daně

Stavby, které se stávají předmětem daně, jsou umístěné na území České republiky a muselo na ně být vydáno kolaudační rozhodnutí dle uvedení v zákoně.

Mezi předměty daně se nepočítají stavby, v kterých jsou umístěny byty nebo samostatné nebytové prostory, které jsou uvedeny v zákoně.

Poplatníci

Poplatníkem daně se stávají vlastníci staveb, bytu nebo samostatného nebytového prostoru. Výjimkou jsou stavby spravované Pozemkovým fondem ČR, Správou státních hmotných rezerv a další dle uvedení v zákoně.
Stejně jako u daně z pozemků, má-li více subjektů vlastnické právo, právo nájmu nebo právo trvalého užívání, musí daň všichni platit společně a nerozdílně.

Osvobození

Od daně ze staveb jsou osvobozeny stavby, které jsou ve vlastnictví státu, obce nebo kraje (musí se stavba nalézat na katastrálním území obce či kraje), církve; obytné domy vrácené FO v restituci, a to až do r. 2007; novostavby obytných domů a bytů v nich, které jsou ve vlastnictví FO; stavby, které slouží k zlepšení životního prostředí a další stavby.

Základ daně

Do základu daně se započítává výměra půdorysu nadzemní části stavby v m2. U bytů či samostatného prostoru se počítá z podlahové plochy bytu, a to také v m2. Rozměr se pak vynásobí koeficientem 1,2.

Sazba daně

Stavba, zastavěná plocha určená pro Sazba daně Poznámka
obytný dům 1Kč/m2 stavby tvořící příslušenství k obytným domům z výměry přesahující 16m2 1Kč/m2
rodinné domy a individuální rekreaci 3Kč/1m2 stavby tvořící doplňkovou funkci 1Kč/m2
garáže vystavěné samostatně od obytných prostor 4Kč/m2
zemědělskou prvovýrobu, lesní a vodní hospodářství 1Kč/m2
průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku 5Kč/m2
ostatní podnikatelskou činnost 10Kč/m2
ostatní stavby 3Kč/m2
ostatní samostatné nebytové prosory 1Kč/m2

U obytných domů se sazba daně u jednotlivých podlaží zvyšuje o 0,75Kč za každý 1m2 zastavěné plochy. Jedná se o případy, kdy zastavěná plocha nadzemního podlaží přesahuje dvě třetiny celkové plochy. Ostatní ustanovení v zákoně.

V případě obytných domů, bytů a ostatních samostatných nebytových prostor se výsledek dále vynásobí koeficientem, který se shoduje s tabulkou uvedenou u daně z pozemků. I zde má obec právo v závazné vyhlášce koeficient změnit.

Daňový formulář pro daň z nemovitosti naleznete zde.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ