Kilometrická banka má budoucnost

16.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud často cestujete vlakem, pak je Kilometrická banka ČD (KMB) určená právě pro vás. Jeden ujetý kilometr vás totiž při cestě na KMB vyjde na 60 haléřů a sešitek KMB má platnost 6 měsíců od prvního požadovaného dne platnosti.

Téma tohoto týdne: Vlakem křížem krážem

KMB je určená pro společné cesty maximálně 3 cestujících starších 15 let, kteří společně nastupují  a vystupují v téže stanici, přičemž dvě děti od 6 do 15 let, případně dva psi se považují za jednoho cestujícího nad 15 let.


Jak KMB zakoupíte

Zakoupením sešitku si "předplatíte" projetí 2000 kilometrů po tratích ČD. Kilometry se vám postupně při jednotlivých jízdách odečítají. Minimální odpis činí 100 kilometrů u cestujícího nad 15 let nebo 50 kilometrů u cestujících do 15 let nebo u psů. Naopak maximální odpis činí 400 kilometrů u cestujícího nad 15 let nebo 200 kilometrů u cestujících do 15 let nebo u psů.

Až si platný sešitek koupíte, nastoupíte do vlaku a nejpozději do doby odjezdu vlaku vyplníte v levé části dokladu údaje o zamýšlené cestě. Ostatní úkony již provede pokladník nebo kontrolu provádějící zaměstnanec ČD ve vlaku.

FinTrik: Podrobné pokyny k použití KMB jsou rovněž uvedeny přímo v sešitku , takže je máte kdykoliv po ruce.


Kolik za KMB zaplatíte a kolik ušetříte

KMB stojí 1.200 Kč (jeden ujetý kilometr vyjde na 60 haléřů). Jako cestující jedoucí na KMB neplatíte ve vlacích vyšší kvality EC a IC příplatek pro tyto vlaky.


Kdy a ve kterých vlacích lze KMB použít

KMB můžete použít ve všech vlacích ČD, vyjma vlaku SC "Manažer".


Platnost dokladu

Sešitek KMB platí 6 měsíců od prvního požadovaného dne platnosti a můžete si ho zakoupit v předprodeji až 2 měsíce. Platnost však může skončit i před posledním dnem platnosti, jestliže byl vyčerpán kilometrický vklad, sešitek je poškozen tak, že rozhodující údaje jsou nečitelné, došlo k oddělení některých částí, byly vyčerpány všechny kolonky nebo kontrolní kupóny.

FinTrik: Sešitek KMB je platný pouze s dokladem o zaplacení, který je k němu připojen.


Použití KMB

Každá samostatná vyplněná kolonka pro jednotlivou jízdu platí jako jízdenka jedním směrem.


Prokázání nároku na použití KMB

KMB je přenosný jízdní doklad, mohou ho tedy používat postupně různí cestující. Děti od 10 do 15 let prokazují svůj věk (nárok na poloviční odpočet kilometrů) jakýmkoliv průkazem, který obsahuje jejich fotografii, datum narození nebo datum 15. narozenin (případně rodné číslo).


Doplatky, navazování KMB a podobně      
    
Zbývá-li vám v KMB méně kilometrů, než odpovídá odpočtu kilometrů zapsané trasy, můžete navázat těmito způsoby:

a) navážete dvě KMB za těchto podmínek:

  • v obou sešitcích KMB musí být cestujícím vyplněny shodné údaje pro celou zamýšlenou jízdu
  • oba sešitky KMB musí být platné po celou dobu jízdy zapsané cesty, přičemž navázat lze i dva (načaté) platné sešitky KMB
  • cestující předkládá ke kontrole oba sešitky KMB po celou dobu jízdy, pro kterou je navázal
  • u původní KMB se vždy provede odpočet do nulového zůstatku kilometrů

b) doplatíte v hotovosti dle vzorce: D = (O - Z) x C, kde

D = doplatek v Kč (zaokrouhlený na celé koruny nahoru)
O = celkový odpočet kilometrů vypočtený dle zápisu cestujícího (čili vás)
Z = zůstatek kilometrů v KMB
C = koeficient 0,60 (viz ceník 2E tarifu TR 10).

V tomto případě se neuvažuje minimální odpisová vzdálenost (pokud je skutečná tarifní vzdálenost menší než 100 kilometrů) ani maximální odpisová vzdálenost (pokud je skutečná tarifní vzdálenost větší než 400 kilometrů); při doplatku v hotovosti se neúčtuje přirážka k jízdnému ani manipulační přirážka dle SPPO. V sešitku KMB se však vždy provede odpočet do nulového zůstatku kilometrů.

Postup při doplatku v hotovosti za jízdu oklikou je stejný jako v čl. 297 b) tarifu     TR 10; po dohodě s cestujícím může pověřený zaměstnanec ČD při dostatečném zůstatku kilometrů nahradit původní zápis novým zápisem na dalším řádku dle nové (změněné) trasy. V tomto případě se neprovádí sankční odpis kilometrů ani se neúčtuje přirážka k jízdnému nebo manipulační přirážka dle SPPO.

FinTrik: Pokud se sešitkem KMB, který končí svou platnost, cestujete vlakem vyšší kvality EC nebo IC, pro jízdu při doplatku v hotovosti rovněž neplatíte příplatek pro tyto vlaky.


Porovnání KMB s autobusem

Připravili jsme pro vás srovnání cen u jízdy z Brna do Prahy vlakem (prostřednictvím "kilometrické banky") a autobusem.

Vlak (při použití KMB)
Cena u KMB je 0,60 Kč/km. Vzdálenost z Brna do Prahy je 200km, čili výpočet ceny pro vlak vypadá takto:
0,60 x 200 = 120 Kč

Autobus
Cena u autobusu zavisí od použití autobusové společnosti. Pohybuje se od 130 Kč výše.

Z výsledků vyplývá, že levněji se z Brna do Prahy (nebo z Prahy do Brna) dostanete prostřednictvím vlaku s použitím kilometrické banky. Na druhou stranu však některé autobusové společnosti (např. STUDENT AGENCY express) v průběhu cesty svým pasažérům pouští filmy, zdarma nabízí teplé nápoje, noviny, apod. Rozhodnutí je na vás. Buď ušetříte ve vlaku nebo si připlatíte za komfortnější jízdu autobusem.


Zdroj: České dráhy

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky