Astronomicky drahá olympiáda

12.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Již zítra začínají letní olympijské hry v Aténách. Nevíme jaké budou, ale již teď víme o jednom "nej". Budou nejdražší v dosavadní více než stoleté novodobé historii.

Postavit desítku stadionů, ubytovat desetitisíce sportovců, členů výprav a fanoušků a hlavně zajistit jejich bezpečnost si vyžaduje obrovské náklady. Druhá nejmenší země, která kdy olympiádu pořádala (nejmenší je Finsko a rok 1952) má s financováním příprav her problémy. Velká část nákladů je hrazena ze státního rozpočtu a ten musí splňovat určité parametry.

Řecko je členským státem Evropské unie (od roku 1981) a jeho veřejné finance musí splňovat tzv. maastrichtská kritéria. Hlavním ukazatelem je roční deficit státního rozpočtu (ten by neměl překročit 3% HDP) a celkový schodek rozpočtů veřejných (ten nesmí být vyšší než 60% HDP). Olympiáda si ale vyžaduje náklady takového rozsahu, že si s nimi státní rozpočet neumí poradit. Řecko navíc promeškalo první roky příprav a pak zadávalo zakázky s téměř nereálnými termíny a stavební firmy si automaticky účtovaly tučné přirážky za rychlost.

A tak se stalo to, co se stává velmi často když je zadavatelem zakázky stát a realizační firmou soukromá společnost. Rozpočet je překročen. "Rozpočet na různé olympijské projekty byl původně pro letošní rok 1,4 miliardy eur, v první revizi jsme jej určili na 2,4 miliardy a nyní jsme na třech miliardách eur," řekl náměstek řeckého ministra financí Petros Dukos na rozhlasové stanici Flash Radio. "Rozpočtový deficit tak směřuje ke čtyřem procentům, možná trochu výše," upřesnil náměstek telefonicky agentuře Reuters. (Zdroj: ČTK).

Některé odhady jsou však ještě pesimičtější a hovoří o osmi až dvanácti miliardách eur nákladů. To je téměř desetinásobek původně schváleného rozpočtu. Řeci rychle ustoupili od představy malých úsporných her. Více jak deset tisíc sportovců z více než dvou set států planety vyžaduje maximální komfort a pohodlí a také již zmiňovanou bezpečnost. Náklady na ní podle ČTK dosáhnou až 1,2 miliardy eur.

Jako úsměvné nám v této souvislosti přijdou plány primátora Prahy, který loni 4. července poprvé veřejně deklaroval zájem Prahy na pořádání olympiády v roce 2016 nebo 2020. Jednoduchou matematikou totiž dojdeme k odhadu, že náklady by překročily hranici 50 miliard amerických dolarů (což je v dnešních cenách 1 400 miliard Kč !!!) a to je pochopitelně nereálné a nemožné. Byť je to představa krásná, nade vší pochybnost můžeme říci, že se v nejbližších dvaceti letech neuskuteční.

  • 1996: Atlanta - 1,72 mld. USD
  • 2000: Sydney - 1,5 mld. USD
  • 2004: Atény - 6 mld. USD (odhad)
  • 2008: Peking - 33 mld. USD (odhad)
    (Zdroj dat: ČTK)

Novou přílohu o letních olympijských hrách v Řecku  jsme spustili v pátek 6.8.2004.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky